La Olimpiada Națională de Fizică, premianții constănțeni au situat județul pe locul secund

2587
La Olimpiada Națională de Fizică, premianții constănțeni au situat județul pe locul secund - aa743a89b1731e28e7b8fad8a8f7384a.jpg
Vineri, 5 februarie, scena Casei de Cultură a Sindicatelor, prin bunăvoința directorului său, Gheorghe Ungureanu, a găzduit un altfel de "spectacol": cel al premierii elitelor românești în fizică, elevi care și-au încercat puterea minții în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică găzduite anul acesta de Constanța.

Dacă duminică, 31 ianuarie, la deschidere, îi dojeneam de o exagerată exuberanță, de această dată au avut motive să aplaude continuu. Din cei 532 de olimpici naționali sosiți la Constanța, 370 nu au obținut decât… experiență și o diplomă de participare.
În clasamentul după premii, Constanța se află pe locul doi, din cei 18 olimpici constănțeni jumătate obținând premii și mențiuni. Pe primul loc se situează elevii din Capitală, din numerosul lot de 52 de olimpici, 38 întorcându-se acasă cu premii.
Dar iată cine sunt marii premiați, respectiv ocupanții primei trepte pe podium: clasa a VII-a - Daniel Adrian Alexa (Colegiul Național "Mircea cel Bătrân"), clasa a VIII-a - Denis Turcu (Colegiul Național Nicolae Bălcescu" Brăila), clasa a IX-a – Vlad Alexandru Gavrilă (Liceul Internațional de Informatică București), Mihai Radu Popescu (CNMB Constanța), clasa a X-a - Tiron Tudor Giurgică (Colegiul Național Iași), clasa a XI-a - Matei Ioniță (Colegiul Național de informatică "Tudor Vianu" București) și clasa a XII-a - Marius Constantin (Liceul Internațional de Informatică București).
Președintele comisiei centrale, prof. univ. Florea Uliu, de la Universitatea din Craiova, a oferit personal premii unui număr de șase olimpici care, de patru ani încoace, au participat consecvent la naționale, obținând diverse premii. Ei sunt: Dragoș Potîrniche și Daniel Ciocârlan, din Buzău, David Octavian Iacob, din Cluj, Ioana Zelko și Marius Constantin, din București, și Mihai Cătălin Ursachi, din Bacău.
De asemenea, reprezentanții - L’Ecole Polytechnique din Paris au ținut să le înmâneze o diplomă celor considerați cei mai buni în viziunea proprie, din cei 28 de nominalizați, patru intrând în posesia unei vacanțe de o săptămână la Paris. Printre ei și constănțeanca noastră Miruna Oprescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Ovidius", care și-a mai adăugat și o altă ispravă: calificarea în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Fizică.
Celor deja nominalizați li s-au mai alăturat următorii constănțeni: Ioan Ignat, clasa a VII-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" - premiul III, Ștefania Lucica Moroianu, clasa a VIII-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" - mențiune, Mădălina Ioana Sas, clasa a IX-a la Liceul Teoretic "Ovidius" - mențiune, Ionuț Alexandru Mihalcea, clasa a X-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" - mențiune, Monica Păun, clasa a XI-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" - mențiune, și Sabin Andrei Țenea, clasa a VII-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" – mențiune.
Și, ca un amănunt de final, merită menționate eforturile Inspectoratului Școlar Județean Constanța de a le oferi celor 514 olimpici naționali sosiți din toată țara condiții cât mai bune de cazare și masă într-un barem de-a dreptul jenant de 18 lei pe zi. Iar la bugetul acestei olimpiade s-au alăturat și premiile înmânate elevilor, acordate de Ministerul Educației în următoarele bareme: 120 lei - premiul I, 90 lei - premiul II, 65 lei - premiul III, și 50 lei – mențiune.

O performanță rarisimă
Denis Turcu, câștigătorul premiului I la clasa a VIII-a este elev la o școală din Brăila și a reușit performanța de a obține punctaj maxim: 50 de puncte din 50 posibile. Asaltat de ziariști precum o vedetă, Denis a declarat că abia așteaptă ca la anul să aibă dreptul de a participa la proba de baraj pentru Olimpiada internațională. Consideră că dincolo de pregătire e nevoie și de un dat nativ: "Mă ajută foarte mult și faptul că sunt pasionat de matematică!". De altfel, și la olimpiadele naționale de la matematică a obținut medalii de aur, argint și bronz.

Va pleca la Geneva cu ministrul
Ieșeanul Tiron Tudor Giurgică a fost anunțat oficial de reprezentantul Ministerului Educației, în persoana inspectorului Sorin Trocaru, că îl va însoți pe ministrul Daniel Funeriu, pe 22 februarie, când acesta va pleca la Geneva, cu ocazia semnării unui acord de colaborare cu Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 06 Februarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Spectacol caritabil pentru Alexandru Netejoru
Vineri, 05 Februarie 2010
Stire din Cultură-Educație : UMC, la 20 de ani de existență
Pagina a fost generata in 1.777 secunde