La marginea imperiilor! Cum arată "peninsula misterioasă" a Constanței

2400
La marginea imperiilor! Cum arată

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Constanța găzduiește, astăzi, de la ora 14.00, lansarea volumului "Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanței", scrisă de directorul instituției de cultură, criticul de artă Doina Păuleanu. Cartea, care numără 500 de pagini, va fi prezentată de Anca Ivașcu, redactor șef la Editura "Monitorul Oficial", și de prof. univ. dr. Ioan Opriș. 


Despre această lucrare minunată, am discutat cu autoarea cărții, dr. Doina Păuleanu, care ne-a declarat că materialele necesare elaborării acesteia au fost strânse de-a lungului timpului, dar că a lucrat la scrierea ei aproximativ doi ani. Titlul cărții, a precizat autoarea, pornește de fapt, de la un roman celebru de-al lui Jules Verne, care i-a marcat copilăria, "Insula misterioasă". 


"La un moment dat, aflându-mă la Brașov, la părinți, am recitit această carte și mi-am dat seama că și noi stăm pe o insulă misterioasă și că avem în față peste 2.500 de ani de istorie, într-o zonă care ne leagă de marile mituri ale omenirii, de marile zone în care s-a născut civilizația lumii și că aici, în această parte de lume, prin intermediul acestui promontoriu, care este o peninsulă, s-a săvârșit în fond, din cele mai vechi timpuri, acest amestec de populație, care s-a păstrat până în zilele noastre sub forma unui mozaic interetnic dintre cele mai fascinante. Noi avem aici o provincie de graniță, unde se termină prima mare colonizare din istoria umanității, care este colonizarea Mării Negre, întreprinsă de greci, și unde se terminau imperiile. Niciun alt oraș de pe teritoriul României nu are o asemenea istorie. Este adevărat că Histria este mai veche decât Constanța, dar nu este oraș, iar Mangalia nu a avut strălucirea Tomisului. Tomisul, în schimb, a fost capitală a unei provincii a Imperiului Roman, timp de 300 de ani. Aici au venit doi mari împărați ai lumii: Valens și împăratul Nicolae al II-lea, țarul tuturor rușilor, la distanță de câteva secole. Tot aici s-au construit două lucruri covârșitoare, ca importanță și ca aspect edilitar, care marchează orașul nostru. Unul este Edificiul Roman cu Mozaic, pe care îl vedeau toți când se apropiau de Tomis, lucrare extraordinară pentru acea perioadă. Să ne gândim numai la lucrarea de consolidare a malului, care a fost o lucrare de o anvergură fără precedent, un mozaic care avea la vremea respectivă peste 2.000 mp. Celălalt lucru important este faleza Constanței, construcție făcută la începutul secolului trecut, un pământ extras din ape și care este și astăzi loc de promenadă pentru oameni", a declarat, pentru "Cuget Liber", Doina Păuleanu. 


Suntem amintiți și în Legenda Argonauților 
Apoi, a subliniat criticul de artă, noi suntem amintiți și în Legenda Argonauților, care este una dintre cele mai vechi legende ale omenirii, adevărat, în versiunea lui Ovidius. Tot la noi a fost exilat, în afara lumii civilizate, Ovidius Publius Naso, aici se sfârșeau marile imperii, aici erau lucruri de o importanță capitală pentru tot ceea ce însemna mersul lumii. 
"Se pare că zona strâmtorilor a fost foarte importantă în istoria umanității, mai importantă chiar decât s-a spus până în ziua de astăzi", a încheiat Doina Păuleanu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2035 secunde