Jocuri ale minții care au cucerit lumea

279

Articole recomandate

De mulți ani încoace se cunoaște faptul că exercițiile fizice sunt un mod bun de a ne menține în formă. De curând s-a descoperit că un stil de viață activ ne prelungește durata de viață și ne ajută creierul să funcționeze fără probleme. Pentru a îmbunătăți procesele cognitive însă avem posibilitatea de a apela la ajutorul jocurilor minții. Acestea sunt niște activități care au ca scop îmbunătățirea memoriei, a concentrării și reducerea timpului de procesare a noilor informații. Este bine de știut că oamenii au fost fascinați de multe secole de aceste sporturi ale minții.


Șahul 


Unul dintre cele mai vechi astfel de jocuri este șahul. În mod evident, varianta jucată în secolul 6 î. Hr. nu era deloc asemănătoare cu cea pe care o cunoaștem astăzi.
Originile jocului „chaturanga” vin din zona Indiei. Mulți istorici sunt de părere că jocul care se desfășura pe tabla cu 64 de pătrate și zar a evoluat ulterior în „shatranj”. Acesta din urmă era un joc popular în India de nord, Pakistan, Afganistan și centrul Asiei.
O formă a șahului a fost introdusă în Europa prin zona Persiei. Un manuscris găsit în secolul al X-lea stă dovadă a faptului că acesta este primul joc consemnat vreodată. De atunci a trecut mult timp și regulile, piesele și designul au evoluat constant, însă în ciuda acestora șahul este o activitate la fel de apreciată în prezent.


Pokerul 


Pokerul este un alt joc al minții apreciat în toată lumea. Această activitate este veche de peste 1000 de ani. Rădăcinile sale provin din diferite culturi și au străbătut mai multe continente.
Potrivit unor cercetători, originea acestui joc este similară cu cea a cunoscutului joc de domino care era jucat de către împăratul chinez în secolul al X-lea. O versiune mai modernă a acestui joc este Poque, o activitate care a devenit populară în Franța secolului al XVII-lea.
Totuși, odată cu trecerea timpului au fost dezvoltate diferite tipuri de blackjack, clasicul Texas Hold’Em poker și alte forme de sloturi. Multe dintre jocurile de poker au fost acceptate începând cu anul 1970 și au apărut într-o competiție numită Campionatul Mondial de poker. 


Cuvintele încrucișate 
 


Fie că este vorba de mersul la serviciu, o zi relaxantă la plajă sau câteva minute de relaxare, cuvintele încrucișate sunt o alegere populară. În prezent avem posibilitatea de a le rezolva în varianta electronică, pe calculator sau pe o aplicație mobilă, dar lucrurile nu au stat mereu așa.
Primele cuvinte încrucișate au apărut în Anglia secolului al XIX-lea. Acestea erau elementare și nu erau altceva decât niște cuvinte ale căror litere erau aranjate atât vertical cât și orizontal.
Jurnalistul Arthur Wynne din Liverpool este cel care a creat primele cuvinte încrucișate care au apărut într-o publicație. Forma de diamant care nu avea niciun pătrat negru a apărut în ediția de duminică a ziarului New York World în anul 1913.


Puzzle 


Cu toate că de cele mai multe ori facem acest lucru involuntar, în momentul în care așezăm piesele unui puzzle ne stimulăm mintea. Mai mult, este bine de știut că această activitate ne îmbunătățește memoria de scurtă durată. Nu în ultimul rând, puzzle-urile sunt o metodă bună de divertisment care ne oferă satisfacție.
În anii 1760 cartografii europeni lipeau hărți pe lemn iar apoi le tăiau în bucăți mici. Așa a apărut jocul de puzzle. John Spilsbury este cunoscut ca prima persoană care a pus bazele acestei activități în anul 1767. La acea vreme construirea unui puzzle îi ajuta pe oameni să învețe geografie.
Odată cu apariția puzzle-ului pentru adulți a intervenit și prima provocare, lipsa elementelor de tranziție dar și a imaginii finale de pe cutie. Cu siguranță s-au schimbat multe, dar și în prezent oamenii sunt la fel de atrași de acest joc relaxant.


Sudoku 
 


La fel ca în cazul cuvintelor încrucișate, Sudoku este un alt joc logic care a apărut în anul 1892. Istoria acestui joc este una interesantă. Cu toate că mulți tind să creadă că provine din Japonia, se pare că a fost inventat în Elveția iar apoi a fost împrumutat și acestei națiuni.
Numele de Sudoku vine de la caracterele japoneze „Su” care înseamnă număr și „Doku” care înseamnă singur.
Pătratul magic a fost atestat pentru prima dată acum 2000 de ani în China. Acest puzzle impune în același timp probleme de matematică dar și de poziționare a cifrelor. În ciuda dificultății aparente Sudoku este apreciat la nivel mondial iar lumea îl practică în mod curent.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai răspândite jocuri ale minții. Cu toate că unele dintre acestea sunt vechii de mii de ani au reușit să își păstreze popularitatea în timp.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0259 secunde