Joaca de-a carantina! Elevii nu se mai pot întâlni în clasă, ci pe banca din mall

2120
1
Ciudata „sentință” de închidere inclusiv a școlilor și grădinițelor private a venit oarecum cu noduri, după ce vineri în Monitorul Oficial ministrul Educației semnase un alt ordin, care se referea doar la unitățile preuniversitare de stat. Nu știm cine va înțelege de ce această discriminare, în ceea ce privește posibilitatea celor de la privat de a organiza cursuri online, în timp ce elevilor de la stat li s-a „confiscat” acest drept.

Nici nu ai cum să pretinzi de la actualul ministru al Educației să susțină cauza învățământului preuniversitar de stat, după modul fricos în care a reacționat la întrebările presei legat de „bâlbâiala” reglementărilor. Inițial a afirmat că normal ar fi să se aplice unitar această vacanță forțată, adică inclusiv celor de la privat, după care a dat înapoi și a declarat că nu are niciun temei legal pentru închiderea instituțiilor private.

Dincolo, însă, de aceste decizii, este revoltător faptul că s-au închis toate unitățile de învățământ, iar mall-urile vor deveni locul predilect de întâlnire a elevilor.

„Nu școala este inamicul public numărul 1”

Reprezentantul uneia dintre cele mai mari instituții particulare din Constanța, care dispune de școală și grădiniță, ne-a declarat că se așteptau ca ceea ce s-a hotărât în CNSU să fie publicat și în ordinul de ministru apărut vineri în Monitorul Oficial.

„Nu școala este inamicul numărul 1 pentru populație. În unitățile de învățământ se respectă mult mai multe norme decât în mall-uri. Degeaba au închis școlile și au lăsat mai departe mall-urile deschise, și tot ceea ce înseamnă HORECA. Să vedeți câți vor pleca în concedii acum!

Este foarte adevărat că sunt instituții în care nu mai au cu cine să înlocuiască la clasă profesorul bolnav. Toate sectoarele de activitate se lovesc de problema îmbolnăvirii personalului. Am înțeles să prelungească vacanța care se suprapune peste cea a celor din învățământul primar cu încă o săptămână, fără a închide și adevăratele focare, chiar nu se rezolvă nimic. Plus de asta, dacă ar fi lăsat deschise școlile particulare și s-ar fi întâmplat un caz de îmbolnăvire, s-ar fi făcut un mare tam-tam că suntem favorizați, că au făcut presiuni să nu se închidă, ca și cum de ei nu s-ar atinge virusul... Ca să nu mai spun că nu e normal să închizi grădinițele și școlile particulare, dar să lași să funcționeze creșele, after-school-uri sau centre educaționale. Până la urmă și acolo un cadru didactic se întâlnește cu copiii”, a spus reprezentantul uneia dintre cele mai mari instituții particulare din Constanța, adăugând că gimnaziul funcționează două săptămâni în online.



„Nu se poate face învăţământ online cu copilul de grădiniță”


Managerul grădiniței „Comenius”, Clemența Garabet, consideră discriminatorie închiderea acestui tip de unitate. „Nu mi se pare normal să închidă grădinițele, în timp ce creșele sunt ținute deschise, chiar dacă părintele poate sta până la împlinirea vârstei de 2 ani acasă. Părinții sunt disperați că nu au cu cine să-și lase copiii de grădiniță. Avem toate cadrele vaccinate, unele fac și a treia doză, grupele sunt foarte mici, între 10 și 15 copii. Am achiziționat inclusiv lămpi speciale UV pe care le folosim la finalul programului copiilor, când se face curățenia și dezinfectarea. Nu se poate face învățământ online cu copilul de grădiniță, în fața unui calculator”, a spus aceasta.



„Suntem în perfectă legalitate să funcționăm”


Și pentru că tot au fost aduse în discuție centrele educaționale, am contactat managerul unei astfel de entități, pentru a afla dacă acestea vor funcționa sau vor fi închise. „Noi nu suntem nici școală, nici grădiniță acreditată, ci funcționăm ca centru educațional și intrăm într-o așa-zisă vacanță – nefiind instituție școlară - doar în cazul în care CNSU ne forțează să intrăm. Ca loc de joacă pentru copii, suntem deschiși cu capacitate de funcționare de 30% și în condițiile în care toți adulții prezenți sunt vaccinați. Codurile noastre CAEN sunt 8891 – activități de îngrijire zilnică copii și 9329 – activități recreative și distractive. Teoretic, nu ne subordonăm deciziilor Ministerului Educației, ci doar celor date de CNSU sau DSP Constanța.

Conform legii, putem desfășura activitate îngrijire copii – pensiune copii, activități recreative, la o capacitate de 30%. Capacitatea unității noastre este de 90 de locuri și se adresează copiilor cu vârste între 2 și 5 ani, iar la acest moment funcționăm cu 33 de copii, împărțiți în cinci grupe. Avem cinci-șase copii pe grupă, pe un spațiu de 120 metri. Deci, dacă e să o judecăm altfel, copiii sunt de vârsta compatibilă creșelor, iar acestea sunt deschise prin lege. Suntem în perfectă legalitate să funcționăm cu copii de vârstă de creșă, dar noi ca centru educațional oferim îngrijire copii. Dacă în formularea hotărârii vor apărea specificate clar locuri de joacă pentru copii închise, atunci ne subordonăm, cum am fost și în starea de urgență”.

„Alte interese decât cele ale sănătății publice”

Consiliul Național al Elevilor a considerat că este dator să intervină cu o solicitare de urgență pentru modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19. „În contextul în care Ministerul Educației a decis suspendarea cursurilor pentru două săptămâni sub motivarea limitării infectărilor în școală, Consiliul Național al Elevilor consideră inacceptabilă situația în care Guvernul României este, în continuare, incoerent în declarații și în măsuri, fără niciun fel de viziune clară și asumată cu care să meargă până la capăt. Astfel, activitatea didactică a fost suspendată pe o perioadă de două săptămâni, în timp ce alte măsuri menite să reducă efectele pandemiei se lasă așteptate - așadar, principiul «școlile se închid ultimele» este dat uitării de către guvernanți, care par să evite, cu orice preț, un set de măsuri benefice într-un context pandemic și care par să aibă alte interese decât cele ale sănătății publice”.



Comentează știrea

JerryTug
15 noiembrie 2021
JerryTug

hydraclubbioknikokex7njhwuahc2l67lfiz7z36md2jvopda7nchid.onion ссылка на гидру

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4822 secunde