Istoria așezării medievale de la Oltina. Un mare general a stăpânit acele locuri

2118

Articole de la același autor

Arheologii au făcut o descoperire interesantă în situl Oltina din județul Constanța: un sigiliu aparținând generalului Grigore Mavrokatakalon, care făcea parte dintr-o familie aristocratică. Sigiliul, descoperit la Oltina, înainte de 2011, întâmplător, datează din a doua jumătate a secolului XI. Mavrokatakalon a fost generalul împăratului Imperiului Bizantin, Alexios I Komnenos. 


Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât la nivelul întregii țări există doar trei astfel sigilii. Astfel de descoperiri sunt rare, cercetătorul Costel Chiriac de la Institutul de Arheologie Iași, cel care face parte din echipa de arheologi de la Oltina, publicând deja o parte din secretele așezării medievale timpurii din zonă. 


Dr. Costel Chiriac povestește în revista "Arheologia Moldovei", apărută la Editura Academiei Române, că unul dintre sigilii a fost descoperit întâmplător în zona comunei Oltina, mai exact la Cetatea de la capul dealului. Acest punct este o fortificație din perioada romană târzie și bizantină, situată chiar pe malul Dunării, la 4 Km de Oltina.


Arheologul Chiriac relatează în studiul său că sigiliul, confecționat din plumb, are un diametru de 2,5 cm. Mai mult, specialiștii au aflat și cine a fost proprietarul sigiliului. Este vorba de Grigore Mavrokatakalon, personaj de înalt rang militar și politic, aparținând unei familii aristocratice, de origine macedoneană, de la care se cunosc mai multe piese similare. Cu excepția acestui sigiliu, în România, subliniază arheologul Costel Chiriac, s-au mai descoperit încă două astfel de mărturii, aparținând tot lui Mavrokatakalon, care au fost găsite la Isaccea. Sigilii aparținând lui Grigore Mavrokatakalon au fost găsite și la Silistra (Bulgaria), acestea având pe avers redat bustul Sf. Dumitru. Pe sigiliul de la Oltina apare imaginea aceluiași sfânt, aflat în picioare, cu lancea și scutul. 


19 locuințe descoperite
Potrivit dr. Cristina Paraschiv - Talmațchi, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cercetările sistematice ale așezării medievale timpurii de la Oltina au început la inițiativa arheologilor Gabriel Custurea și Costel Chiriac. Situl Oltina este situat între localitățile Satu Nou și Oltina (în sud – vestul Dobrogei), pe un promontoriu din apropierea Dunării. Săpătura sistematică, spune Talmațchi, a fost începută în anul 2001. "Au fost descoperite 19 locuințe, un posibil atelier, anexe gospodărești, cu precădere gropi de provizii, gropi menajere și două morminte. Locuințele descoperite în așezarea de la Oltina - Capul dealului - au fost construite la nivelul solului sau adâncite în pământ. Pereții locuințelor au fost din pietre nefasonate legate cu pământ, din bârne sau dintr-o lutuială foarte tare. Unele locuințe aveau cup-toare și vetre deschise. Gropile de provizii, circulare, aveau diametrul de 2,5 -1,30 m și adâncimi între 0,80 - 1,50 m. Cele două morminte au fost surprinse pe partea de est a așezării. La momentul descoperirii, s-au găsit craniul și o grămăjoară de oase, precum și un schelet din care lipsea partea inferioară a picioarelor. Nu departe de acestea a apărut o monedă Vasile II - Constantin VIII și o cruce relicvar, ambele din bronz, posibil obiecte din inventarul mormintelor", ne-a declarat Cristina Talmațchi.


De asemenea, au mai fost des-coperite vase ceramice întregi sau fragmentare, obiecte din bronz - cruciulițe simple, clopoțel piriform cu tăietură în cruce, decorațiune de curea, obiecte din sticlă (brățări și mărgele), obiecte din os și corn, cuțite, seceri, cârlige de pescuit, vârfuri de săgeți, monede, ascuțitori, confecționate din lut sau piatră pentru obiectele din os. 


Dr. Talmațchi a mai subliniat că datele arheologice și cele monetare, peste 200 de monede și un mic depozit, relevă faptul că locuirea în așezarea medievală timpurie de la Oltina debutează probabil în secolul al IX-lea p.Chr. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4079 secunde