Ionel Mătăsăreanu - sfârșitul trist al pictorului Constanței. A murit singur și în frig

Duminică, 11 Ianuarie 2015, 16:20
3005
Sâmbătă, 10 ianuarie, în jurul prânzului, o veste tristă cutremura Constanța: pictorul Ionel Mătăsăreanu (86 ani) a fost găsit fără suflare în apartamentul său lipsit de căldură de pe bulevardul Elisabeta, după ce un vecin solicitase intervenția pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de urgență Dobrogea.

Lumea artistică a Constanței, dar și a României l-a pierdut pe "cel mai mare autor de marine pe care l-a dat cultura românească", după cum avea să-l descrie criticul de artă dr. Doina Păuleanu, anul trecut, la vernisajul expoziției retrospective "Țărmuri însorite".

Tragica sa dispariție a constituit prilej de duioasă aducere-aminte a ceea ce a însemnat maestrul în viețile multor artiști constănțeni.

"A avut o influență majoră în evoluția mea"

Lect. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, pictor, membru al UAP Constanța, Filia-la 1, își amintește că l-a cunoscut pe profesorul Ionel Mătăsăreanu în anul 1968, când a devenit elev al Liceului de Muzică și Arte Plastice din Constanța, cu care a studiat timp de opt ani.

"Gândind retrospectiv, am realizat faptul că dacă Mătăsăreanu nu ar fi venit la Constanța, fiind printre primii artiști plastici repartizați la malul mării, după venerabilul artist Nicolae Rădulescu, arta dobrogeană ar fi arătat diferit. Prin prisma aceleiași vederi în timp îndelungat, îmi dau seama, ca pictor, de influența majoră pe care a avut-o în evoluția mea.

Dezvoltându-se în Institutul Național de Arte din București, la clasele maeștrilor Ciucurencu, Rudolf Schweitzer- Cumpănă și Corneliu Baba, Mătăsăreanu a venit în climatul artistic dobro-gean cu o viziune proaspătă, inovatoare, fiind asimilat de publicul constănțean ca un geniu, în viziunea romantică a termenului.

Regret că acest artist, prin firea lui atipică, diferit de ceilalți oameni, nu a reușit să fie asimilat în totalitate ca un artist important la nivel național.

În climatul cultural constănțean, deși a fost foarte iubit de public, recunoscut de urbe ca fiind artistul emblematic, nu a fost promovat de instituțiile de cultură, neocupându-se nimeni de el, în mod real. Astfel după activitatea sa expozițională nu a rămas un catalog reprezentativ, o monografie, nimic în acest sens. Regret dispariția lui și regret că nu mulți oameni, printre ei și așa-zișii «oameni de cultură», nu s-au ocupat de acest artist major al artei românești, cât el a fost în viață. Sper că acest lucru se va întâmpla în viitor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a declarat Gheorghe Caruțiu.

De o corectitudine dusă la extrem

Cu aceleași cuvinte la superlativ l-a descris și muzeograful Geta Deleanu, de la Muzeul de Artă din Constanța.

Ne-a povestit că în tinerețe, la întoarcerea din București, de la un eveniment artistic, maestrul nu a avut bani de bilet de tren decât până la Cernavodă, iar de acolo a venit pe jos. "A fost un om extrem de demn care a refuzat chiar și pensia de la stat și a trăit din ce a pictat. Regret foarte mult această dispariție, dar sunt convinsă că el va rămâne veșnic în memoria colectivă ca un cetățean care a făcut onoare orașului, multă lume din aristocrația Constanței având lucrări semnate de maestrul Ionel Mătăsăreanu. Dumnezeu să-l ierte!", a mai adăugat același muzeograf, amintindu-ne că o lucrare semnată Ionel Mătăsăreanu se află la Vatican, ea fiind donată de celebra artistă Elena Cernei.

Cetățean de onoare al Constanței

În anul 2002, pictorul Ionel Mătăsăreanu a fost declarat cetățean de onoare al Constanței, iar anul trecut, cu prilejul retrospectivei organizate de Muzeul de Artă din Constanța a primit Medalia de aur a orașului.

Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber" că imediat după aflarea veștii s-a încercat să se ia legătura cu rudele maestrului. Din păcate, sora lui, din Oravița, a decedat în luna martie anul trecut, iar un nepot din Germania este pe cale de a fi contactat.

După efectuarea necropsiei, trupul neînsuflețit va fi adus, cel mai probabil astăzi, la casa mortuară a Cimitirului Municipal, acolo unde își va găsi odihna veșnică. 

Pagina a fost generata in 0.2683 secunde