Invitație la lectură: Satul antic Petra

166
Invitație la lectură: Satul antic Petra - recomandarisursaohofeed-1592404849.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii Bibliotecii Județene "Ion N. Roman" din Constanța vă recomandă, săptămâna aceasta, lecturi, tot din publicațiile periodice. De data aceasta, însă, aceștia s-au oprit asupra revistei "Gânduri de la Mare", din ale cărei pagini aflăm câteva date despre o așezare antică, Petra, localizată pe vatra satului Camena, județul Tulcea. Articolul este semnat de Ioan Micu.

Potrivit bibliotecarului Ionuț Druche, prima jumătate a secolului XX a însemnat pentru Dobrogea deschiderea șantierelor arheologice, în care au fost descoperite numeroase vestigii de interes național și internațional. Este și cazul descoperirilor de la Camena, județul Tulcea. "Printre primele obiecte arheologice găsite la Camena se numără: o placă de calcar cu inscripție latină, un cap bărbătesc și un fragment, ambele dintr-o stelă funerară, dar și ceramică. Cel care s-a ocupat de studierea acestor obiecte, după cum ne arată Ioan Micu, a fost prof. univ. Teofil Sauciuc, care a publicat un studiu cu rezultatul cercetărilor, în «Analele Dobrogei», volumul din 1934. În introducerea articolului, prof. univ. Teofil Sauciuc preciza necesitatea săpăturilor arheologice de la Camena. Acesta spunea că satul Camena merită toată atențiunea din punct de vedere arheologic-epigrafic, căci, fără săpături sistematice arheologice pot ieși la lumina zilei și alte obiecte arheologice", a explicat specialistul.

Acesta a precizat că, deși aparent diferite, cele două nume ale așezării, Petra și Camena, înseamnă același lucru: piatră. Practic, autorul consideră că primul nume a fost dat de romani, inspirați de zona pietroasă. "Acest nume a rezistat până în secolul al VI-lea, când a fost schimbat cu traducerea slavă a cuvântului piatră", a completat Druche.

Precizăm că satul antic Petra era situat la mică distanță de încrucișarea drumurilor ce veneau de la Ibida, Aegyssus, Argamum, Histria și Ulmetem și se încadra în categoria satelor cu câte doi primari, aleși pe timp de un an, după cum reiese după placa de calcar cu inscripție latină. Mai multe detalii despre satul antic Petra puteți citi în sălile de lectură ale Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman" din Constanța, la momentul reluării activității cu documentele Bibliotecii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.857 secunde