Învăţăturile lui Marcus Aurelius, într-o carte despre sine însuşi

400
Învăţăturile lui Marcus Aurelius, într-o carte despre sine însuşi - cartesursainsider-1600106579.jpg

Articole de la același autor

„Gânduri către sine însuşi”, de Marc Aurelius, este invitaţia la lectură de astăzi. La acest moment, cartea este una dintre cele mai căutate în librării. Unii dintre dumneavoastră nu ştiu că Marcus Aurelius Antoninus Augustus, cunoscut ca împărat al Romei, a fost şi un mare filosof. Născut la Roma, în anul 121, într-o familie senatorială de origine hispanică, el a fost adoptat de viitorul împărat Antoninus Pius, la cererea împăratului Hadrian. Ulterior, a primit o educaţie aleasă, studiind retorica cu Marcus Cornelius Fronto şi Herodes Atticus şi filosofia cu Quintus Iunius Rusticus, Apollonius din Calcedonia şi Sextus din Cheroneea.

Ca filosof stoic, Marcus Aurelius şi-a exprimat ideile în lucrarea „Ta eis heauton” („Gânduri către sine însuşi”), scrisă în limba greacă - una dintre pietrele de temelie ale canonului literar şi filosofic.

Specialiştii spun că învăţăturile sale au un caracter moral şi aplicabilitate practică, fiind o serie de „exerciţii spirituale”, prin intermediul cărora omul poate dobândi cumpătarea, virtutea şi liniştea lăuntrică în faţa încercărilor vieţii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5071 secunde