Interzis la catedră profesorilor care au fugit de la concursul de titularizare!

1291
Interzis la catedră profesorilor care au fugit de la concursul de titularizare! - fotofondprofesori-1564086204.jpg

Articole de la același autor

l "În situația în care nu vom ocupa posturile cu personal calificat, vom organiza testare la nivel județean pentru personal fără studii corespunzătoare", anunță inspectorul școlar județean adjunct, prof. Alina Codreanu. 


Profesorii din județul Constanța s-au împărțit în două tabere, după recentele declarații ale ministrului Educației, cum că nu vrea profesori slab pregătiți la catedră. Unii sunt de acord cu măsurile drastice, susținând că numai așa ar putea crește și nivelul de pregătire al elevilor, alții consideră că sistemul de învățământ în sine favorizează prezența la catedră la profesorilor mediocri. 


Se caută formula legală 
Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, le-a pus gând rău candidaților la concursul național de ocupare a posturilor din învățământ care s-au retras în timpul examenului. Aceasta a anunțat că va găsi o formulare legală prin care să le interzică acestora accesul la catedră, pe o perioadă de un an de zile. 


Conform metodologiei concursului național de ocupare a posturilor din învățământ, candidații pot solicita anularea lucrării în prima oră de concurs, în baza unei declarații în scris. Din păcate, metoda a devenit extrem de frecventă în ultimii ani în rândul profesorilor care se duc la examen doar parțial pregătiți. De exemplu, în județul Constanța, la proba de anul acesta, 177 de candidați s-au retras în ultima clipă din concurs, de două ori mai mulți decât în anul 2018. Asta în condițiile în care, din cei 881 de candidați înscriși, 123 au fost declarați absenți pentru că nu s-au prezentat deloc la probă. 


Așa se face că au mai rămas în cursa pentru cele 2.294 de posturi didactice complete și incomplete doar 581 de candidați. 79 dintre aceștia au luate note mai mici de 5 și, conform legii, nu au dreptul să intre la catedră în anul școlar următor. 


"Au plecat din examen de lași ce sunt!" 
Măsura drastică pe care vrea ministrul Educației să o introducă a stârnit un adevărat război între cadrele didactice. 
"Este foarte bine că se descurajează această practică. Nu este normal ca unii să transpire la examen, să își stoarcă creierii și să se bată apoi pe locuri tot cu cei care au plecat din examen, de lași ce sunt. Dacă erau siguri pe ei, stăteau acolo, scriau ce știau și luau nota pe care o meritau. Dar la noi se caută mereu calea mai ușoară!", este de părere o profesoară din Constanța. 
Opinia sa este susținută și de alte voci: "Mi se pare o măsură corectă. Mi-ar fi jenă să iau 2 la examen și să mă prezint în fața elevului să îl notez cu 5, ar trebui să se simtă acești profesori singuri și să se retragă din învățământ. Poate ar excela în alte domenii, dar în niciun caz la catedră". 


Sunt și păreri care susțin că sistemul de angajare în învățământ este depășit. 
"Cât din ceea ce dați la examen folosiți la clasă? Știți câți titulari, cu note mari, nu fac nimic la clasă? Este vorba de evoluție… Nu se implică în activități, când li se termină programul sparg ușa să plece! Nu există colaborare între cadre didactice. Înainte de orice, trebuie să știi să fii om. Au impresia că statutul de cadru didactic te face superior față de ceilalți. Greșit! Câți nu au luat posturi cu note mari, cu pile, relații și bani!", susține un alt cadru didactic. 


Titularizare fără examen, în școlile de la țară 
Unii vin chiar și cu propuneri pentru Ministerul Educației: "Eu aș acorda titularizare fără examen tuturor profesorilor care vor să predea în mediul rural defavorizat, unde sunt copii cu rezultate slabe la examenele naționale, cu abandon școlar, unde persoane necalificate au predat până acum. Dacă în patru, cinci ani vor înregistra progres, dacă vor avea rezultate foarte bune la evaluările naționale, bacalaureat, să devină titulari pe acel post". 


Nu au dreptul să predea cei cu note sub 5, la titularizare
Până se va decide ministrul Ecaterina Andronescu ce va face, la Constanța, urmează mai multe etape de repartizare pe posturi. 


"Dreptul de a preda de la 1 septembrie îl au cadrele didactice care au obținut peste 5 la concursul din 2019, dar și cadrele didactice care au obținut peste 5 la concursurile din anii 2017, 2016, 2015, 2014, 2013. Același drept îl au și candidații care se vor prezenta la concursul județean și vor lua peste 5, dar și cadrele didactice pensionate care pot fi angajate la plata cu ora. Personalul didactic asociat care lucrează în alte domenii de activitate, dar îndeplinește condițiile de studii poate, de asemenea, să fie angajat. 


În acest moment, nu am avut niciun fel de ședință publică de ocupare, nu putem să spunem nimic legat de felul cum vom sta cu posturile. În situația în care nu vom ocupa cu personal calificat, vom organiza testare la nivel județean pentru personal fără studii corespunzătoare. Concursul județean va avea loc în data de 4 septembrie. 


În conformitate cu prevederile legale în vigoare azi, la 1 septembrie 2019 nu vor avea dreptul să predea în anul școlar următor candidații care au obținut note sub 5 la concursul național 2019", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4387 secunde