Întâlnire cu istoria și umorul, în Moldova, la Soroca. Un constănțean premiat!

189

Articole recomandate

La inițiativa prof. dr. doc. Ion I. Berghia, originar de pe meleagurile Sorocăi, fondatorul și coordonatorul periodicului Dor de Basarabia, care apare la Iași, s-a desfășurat, în perioada 31 martie - 1 aprilie, în orașul de pe malul Nistrului, prima ediție a Festivalului de umor "O cetate nu-i pe roate".

Manifestarea a avut în centrul său Cetatea Soroca, construită în 1499 de Ștefan cel Mare și reconstruită cu ziduri din piatră în secolul XVI de Petru Rareș. Restaurată acum în proporție de peste 80% cu fonduri europene, în cadrul Proiectului "Bijuterii medievale - Hotin - Soroca - Suceava", cetatea a reprezentat locul de întâlnire a sute de oameni, majoritatea tineri, unde custodele prof. Nicolae Bulat, o adevărată enciclopedie în materie, a oferit partici-panților informații multe și utile despre acest monument istoric.

Epigramiștii, veniți aici de dincoace și dincolo de Prut, printre care-i amintim pe Ion Berghia, Vasile Vajoga, Ion Toderașcu, Emil Ianuș, Florina Dinescu-Dinu, Vlad Sărătilă, Petre Popa, Traian Brătianu și alții au "plătit" la intrare cu câte o epigramă dedicată cetății. Iată "moneda" oferită de reprezentantul Clubului Umoriștilor Constănțeni, Traian Brătianu: "La Soroca an de an / Vin turiștii în plimbare / Cu iubire și alean / Ghid le e... Ștefan cel Mare".

Invitații la festival au avut, apoi, întâlniri cu elevii și profesorii liceelor "Ion Creangă", "Constantin Stere", "Petru Rareș", unde au prezentat mai multe texte umoristice, au susținut dueluri epigramatice la Palatul Culturii din localitate și au depus flori la statuia lui Ștefan cel Mare și la busturile scriitorilor români Grigore Vieru, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Stere și Mihai Eminescu din parcul care poartă numele luceafărului poeziei românești.

Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de gală susținut de actorii George Ciolpan, Ion Nicov, Anatol Rudel, de membrii Studioului "Cortina" și cu ceremonia de premiere a laureaților, printre aceștia, aflându-se și cunoscutul scriitor constănțean Traian Brătianu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4176 secunde