Începe bătălia pentru un loc la facultate. Oferte pentru toate preferințele și buzunarele

511
Începe bătălia pentru un loc la facultate. Oferte pentru toate preferințele și buzunarele - facultati2-1594053598.jpg

Articole de la același autor

Universitățile constănțene au dat startul la înscrieri. Cum examenul de Bacalaureat s-a încheiat, începe bătălia pentru ocuparea unui loc la facultate. Ca și în anii anteriori, fiecare universitate pune la dispoziția proaspeților absolvenți de liceu oferte care mai de care mai interesante și atractive. Problema este că, dacă punem la socoteală faptul că pe lângă instituțiile de învățământ de stat mai există și cele private, oferta este extrem de mare, în comparație cu cererea.

Cum Bac-ul s-a terminat, între universitățile de la malul mării începe cursa, acea cursă de acaparare a cât mai multor studenți. Fiecare se prezintă, în fața candidaților, cu oferte generoase, și taxe pe măsură, pentru a-și putea acoperi cifra de școlarizare pentru anul 2020-2021. Spre exemplu, începând de ieri, 6 iulie, au debutat înscrierile online și la facultățile Universității "Ovidius" din Constanța (UOC) pentru programele de licență. Anul acesta, în premieră, la toate cele 16 facultăți, înscrierea la admitere se va realiza exclusiv online. Totodată, au precizat reprezentanții instituției de învățământ, pentru al treilea an consecutiv, universitatea va pune la dispoziție o platformă de înscriere și pentru românii de pretutindeni.

Pentru prima sesiune de admitere, cea din luna iulie, cei care doresc să urmeze studii de licență la UOC beneficiază de 4.922 locuri, din care 1.350 sunt locuri bugetate, iar 3.572 sunt disponibile la forma de învățământ cu taxă. Potrivit rectorului în funcție, prof. univ. dr. Sorin Rugină, taxele de școlarizare nu au suportat modificări, ci au rămas identice cu cele din anul trecut. Referitor la cifra de școlarizare, aici s-a umblat puțin la locurile de la licență, unde sunt cu zece în minus, dar au crescut numărul de locuri la masterat. Ca element de noutate, UOC speră să primească, în curând, aprobarea de la Ministerul Educației Naționale pentru ca din toamnă să aibă o specializare de Medicină Dentară în limba engleză.

Întrebat ce va face cu acele specializări care nu prea mai au căutare, rectorul a precizat că nu poate renunța, încă, la ele. "Totul depinde de o analiză, care este în portofoliul Senatului și nu avem cum să renunțăm la ele. Anul acesta, am redistribuit locurile, cum am considerat că este cel mai bine. Unele facultăți au primit locuri în plus, altele au pierdut locuri. Forurile de conducere interne au împărțit locurile și în funcție de atractivitate, de eficiență, de rata de abandon. Sunt mai multe criterii de care s-a ținut cont", a declarat rectorul, pentru "Cuget Liber".

Academia Navală, pregătită pentru noul val de studenți

La rândul său, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" s-a pregătit pentru a primi viitoarea generație de studenți, cu tot ce era necesar: săli de curs și laboratoare moderne, simulatoare performante, spații de cazare, bază sportivă, secție pentru pregătire marinărească etc. Singura instituție de învățământ superior din România care pregătește deopotrivă ofițeri pentru marina militară română și pentru industria maritimă, având programe de studii și pentru licență, și pentru masterat, scoate anul acesta la studiile de licență 315 locuri pentru Secția Civilă și 119 locuri pentru Secția Militară.

Ca urmare a situației impuse de pandemia de Covid 19, admiterea la secția civilă se va organiza exclusiv în sistem online, departajarea viitorilor studenți urmând să se realizeze în baza mediilor obținute la examenul de Bacalaureat. Ca noutate, aici va avea loc, din octombrie, primul masterat de cercetare, validat de ARACIS. Este vorba despre "Oceanografie și hidrografie" în cadrul domeniului de studii "Inginerie navală și navigație", la Facultatea de Navigație și Management Naval, o premieră în învățământul de profil din Dobrogea.

La Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), a declarat rectorul instituției, prof. univ. dr. Violeta Ciucur, admiterea va avea loc în data de 16 iulie și constă într-un concurs de dosare. Media de admitere va fi una ponderată: 85% media de la examenul de Bacalaureat și 15% nota de la disciplina matematică, din cadrul aceluiași examen. Numărul de locuri este identic cu cel din anii trecuți, 1.245.

Desigur, locuri pentru studenți mai sunt disponibile și la Universitatea "Andrei Șaguna" sau "Spiru Haret", care, și acestea își întâmpină candidații cu oferte diversificate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4739 secunde