Încep pregătirile pentru examenele naţionale. Simulările, programate în luna martie

1329
Încep pregătirile pentru examenele naţionale. Simulările, programate în luna martie - fondinceppregatirile-1613575245.jpg

Articole de la același autor

Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a s-au întors la şcoală de săptămâna trecută, pentru a se putea pregăti mai intens pentru examenele pe care le vor susţine la vară. Deşi pare că mai este mult timp, după atâtea luni de şcoală online, mai este mult de recapitulat şi chiar de învăţat.

În şcoli, s-a dat deja mobilizarea. Cadrele didactice pun accent pe studiul individual şi le atrag atenţia elevilor că, deşi programa pentru examen a mai fost redusă, materia este în continuare extrem de stufoasă. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a stabilit organizarea în luna martie a simulărilor naţionale ale examenelor. Iar, începând de săptămâna viitoare, pe site-ul Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, vor fi publicate şi primele teste de antrenament, la toate disciplinele.

Conform calendarului aprobat de ministrul Sorin Cîmpeanu, simularea Evaluării Naţionale 2021 este programată la finele lunii martie. Pe 29 martie va fi susţinută proba la Limba şi literatura română, pe 30 martie cea la Matematică, iar pe 31 martie cea la Limba şi literatura maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Simularea examenului de Bacalaureat 2021, pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a, debutează pe 22 martie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. A doua zi, pe 23 martie, este programată simularea la proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, iar pe 24 martie, cea la alegere a profilului. Elevii care au studiat în limba maternă vor simula proba scrisă la această disciplină pe data de 25 martie.

Subiecte noi la Evaluarea Naţională 2021

Evaluarea Națională 2021 vine cu schimbări interesante pentru elevii care intră la toamnă în clasa a VIII-a. Aceștia sunt prima generație care a început școala cu clasa pregătitoare și care au studiat pe baza unor programe noi.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a publicat încă de anul trecut modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021. În premieră, subiectele, la Matematică, dar și la Limba și literatura română, conțin exerciții de tip grilă.

La limba română, candidații vor avea de redactat, de-a lungul examenului, trei texte mai scurte, unul de 50 - 80 de cuvinte, unul de 60 - 100 de cuvinte, un altul de 40 - 70 de cuvinte, pornind de la o idee din fragmentele date. La subiectul al doilea, elevii vor primi un text dintr-un e-mail, pe baza căruia au de rezolvat mai multe exerciții, de asemenea, o parte tip grilă. Subiectul al treilea se bazează pe un text literar, pe baza căruia vor trebui să realizeze o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să atingă anumite cerințe expuse chiar în exercițiu. Fiecare subpunct este notat separat.


În plus, forma foilor de examen este diferită și face posibilă realizarea exercițiilor direct pe fila cu subiecte, fiecărui item fiindu-i rezervat spațiu suficient pentru a se completa rezolvarea, inclusiv pentru matematică.

Rămâne de văzut dacă actualul ministru al Educaţiei va păstra forma subiectelor propuse de CNEE pe vremea când la conducerea instituţiei se afla Monica Anisie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.505 secunde