Inadmisibila dispută pe tema desfășurării cursurilor elevilor, în vreme de pandemie

660
Inadmisibila dispută pe tema desfășurării cursurilor elevilor, în vreme de pandemie - fondscenariicursuri-1636742964.jpg
Zilele acestea, o tot mai controversată decizie este cea a modului cum se desfășoară cursurile. În timp ce ministrul Educației afirmă că și-ar dori revenirea în bănci a elevilor în localitățile cu rata incidenței sub 3 la mia de locuitori, indiferent de procentul personalului vaccinat din școli, Ministerul Sănătății a respins propunerea.

Sorin Cîmpeanu a precizat vineri că Ministerul Sănătăţii va putea să dea lămuriri în legătură cu respingerea propunerii de redeschidere a şcolilor în localităţile cu incidenţă sub 3 la mia de locuitori, fără condiţionarea ratei de vaccinare a personalului didactic, menţionând că el susţine în continuare necesitatea acestei măsuri, mai ales în mediul rural.

„Sunt convins că Ministerul Sănătăţii va putea lămuri. Ministerul Educaţiei a susţinut şi susţine importanţa prezenţei fizice în grădiniţe şi şcoli, mai ales acolo unde rata de infectare este zero, fără niciun fel de condiţionare, sau acolo unde rata de infectare este mică; propunerea Ministerului Educaţiei a fost de rată mai mică de 3 la mie”, a afirmat Cîmpeanu la Parlament, întrebat în legătură cu respingerea acestei propuneri din motive epidemiologice. El a spus că susţine în continuare această măsură.

„Eu atât spun, că susţin în continuare ca şcolile, mai ales din mediul rural, unde rata de infectare este mică, să funcţioneze cu prezenţă fizică, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare, fără altă condiţionare, deci inclusiv fără condiţionarea ratei de vaccinare. Gândiţi-vă că avem grădiniţe cu 10-15 copii în sate în care nu există şi nu au existat cazuri de infectare, în care nu există nici măcar internet şi posibilitatea de predare online şi - e adevărat - în care nu există nici suficienţi vaccinaţi”, a adăugat Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a transmis un punct de vedere prin care „consideră măsura de a menține școlile deschise în localitățile cu incidență a infectărilor sub 3 la mia de locuitori ca fiind necesară, dar insuficientă având în vedere că redeschiderea școlilor cu prezență fizică ar trebui să impună și o serie de măsuri de prevenție și de protecție suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor și profesorilor, despre care încă nu știm nimic clar”.

Iată ce algoritmi propun liderii elevilor a fi luați în calcul: infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice, situația persoanelor care folosesc transportul în comun, supraaglomerarea claselor etc.

„Suntem martorii unor decizii incerte: azi se anunță ceva diferit de ieri, mâine nu se știe cum va mai fi! Avem un cadru legal șubred, care e modificat fără o bază sanitară, fără recomandări din partea experților în domeniu, fără a asculta nevoile exprimate de reprezentanții beneficiarilor. Condamnăm atitudinile autorităților, care au datoria de a asigura un cadru legal predictibil și coerent”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4081 secunde