În vizită la muzeele constănțene. Amforă cu seu de oaie cu o vechime de 1800 de ani

509
1

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române adăpostește în incinta sa o mulțime de piese de o mare valoare. Una dintre acestea este amfora romană cu seu de oaie, o piesă foarte rară și interesantă, care are o vechime de circa 1800 de ani. Potrivit directorului muzeului, comandor Marius Rohart, aceasta este o dovadă a comerțului intens la Pontul Euxin și a continuității strămoșilor noștri pe aceste meleaguri. 


Această amforă a fost descoperită accidental la est de Constanța, la data de 25 septembrie 1982, la o adâncime de 40 de metri, de către un vas de pescuit. În pofida vechimii sale, exponatul se prezintă într-o stare de conservare foarte bună, iar seul din interior s-a solidificat datorită salinității mării. Potrivit buletinului de analiză al conținutului, cu nr. 8240 din 14 decembrie 1982, efectuat de laboratorul central pentru încercări și expertize fizico-chimice, calitatea seului de oaie, care a sfidat secolele, conservat fiind în interiorul amforei, este deosebit de bună, cu excepția acidității libere organice, ceilalți parametri fiind comparabili cu ai unui seu proaspăt, de bună calitate. 


Buletinul de analiză poate fi văzut alături de fragmentul de amforă care se regăsește în expoziția de bază a Muzeului Marinei Române. "În antichitate seul de oaie era folosit pentru iluminatul cu opaițe, dar și la gătit. Seul constituia totodată unul din ingredientele necesare în prepararea cosmeticelor naturale. Astfel, praful din oxid de plumb, amestecat cu seu de oaie devenea un fond de ten foarte alb, folosit pentru a masca bronzul pielii. Cu cât o femeie avea pielea mai albă, cu atât era considerată mai frumoasă. Pe de altă parte, seul era folosit și în medicină, pentru vindecarea rănilor și contuziilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul muzeului.


În concluzie, după cum dovedește această descoperire, dar și alte exponate ce pot fi admirate la Muzeul Marinei Române, litoralul românesc al Mării Negre este punctat cu foarte multe epave de nave, dintre cele mai vechi, datând din antichitate, până la cele din perioada modernă. 


Comentează știrea

Catalin
5 iulie 2017
Si ?

Initial , am retinut tagurile : amfora romana , seu de oaie , comert , continuitate , si nu numai , dar nu am realizat legatura cu stramosii nostri , de care vorbea cu emotie , baiatul asta de la Muzeul Marinei ... Amfora este clar romana , dar seul de oaie , s-a demonstrat cumva , ca ar avea vreo legatura cu inaintasii nostri , ca se vorbeste si despre continuitate , in acest context ? Dar si comertul maritim , ar avea vreo legatura cu ... ai nostri inaintasi , ca aveau doar monoxile ? Abia dupa minute de reflectie , m-am luminat si mi-a picat fisa : ministrul PSD Daea si oaia noastra romaneasca ... De acolo se trage totul ! De la partid ! Seul de oaie , precis are la origine pe stramosii nostri - daci , ori ce-or fi fost ei : sciti , sarmati , latini , geti , greci , illiri etc. - care , dupa cum intelept si mandru si patriotic , spunea ministrul pesedist , aveau o relatie speciala cu oaia noastra Miorita ! Si careia , cum zice partidul , nu i-a pus frunza ca brand , sau ca acoperamant , dar i-a luat maul , seul , lana , laptele si carnea ...

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Sesiune națională la Muzeul Marinei
Pagina a fost generata in 0.5967 secunde