În şcoli şi licee, identitatea de gen poate fi subiect de discuţie

105
În şcoli şi licee, identitatea de gen poate fi subiect de discuţie - identitateadegen-1608232221.jpg

Articole de la același autor



Reprezentanţii Asociației Elevilor din Constanța salută decizia Curții Constituționale de a admite sesizarea președintelui Klaus Iohannis împotriva legii care interzicea referirile la identitatea de gen în unitățile de învățământ.
Miercuri, 16 decembrie, Curtea Constituțională a declarat legea ce interzice referirile la identitatea de gen în unitățile de învățământ neconstituțională. Legea a fost profund criticată de către asociațiile de elevi la adoptarea de către parlament, pe 16 iunie, iar în urma presiunilor societății civile aceasta a fost atacată la CCR de către președintele României pe 10 iulie.
Conform textului, legea interzicea în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în cele care oferă educaţie extraşcolară, activităţile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”. 


Reprezentanții elevilor precizează că decizia CCR este una benefică pentru elevi deoarece aceasta duce la crearea unui mediu incluziv pentru elevi și lasă posibilitatea deschiderii unor discuții despre anumite probleme sociale, precum identitatea de gen, în contextul educațional. Mai mult, consideră abordarea temei identității de gen în mediul educațional importantă, în ciuda inexistenței unei materii specializate în acest sens, deoarece elevii au nevoie de mijloace de informare. 


Subiectul identității de gen a fost până acum considerată un subiect tabu în societatea românească, fapt care face accesul la informații despre ea mult mai importantă. Datorită evoluției societății, este mai mult decât necesar să adaptăm sistemul educațional la nevoile actuale ale elevilor, astfel încât să creăm un spațiu educativ incluziv, tolerant, și nediscriminatoriu.
„Salutăm decizia CCR și suntem de părere că interzicerea discuțiilor referitoare la identitatea de gen ar fi fost greșită, dar poate și mai important, ar fi lăsat exclusă o parte dintre elevi. Este important ca în școli să se discute, pentru că încadrarea temei ca fiind un subiect tabu, nu va duce nimic altceva decât bullying și alte conflicte. Reprezintă un mic pas în față, iar mobilizarea societății civile a fost de nota 10”, a preciza Andreea - Sabina Spătariu, președintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8207 secunde