Rectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait:

"În momentul de față, am acoperit aproximativ 65% din capacitatea totală de școlarizare"

1190

Articole de la același autor

Au mai rămas doar câteva zile până când universitățile constănțene își vor deschide larg porțile pentru studenți. Anul 2019-2020 începe la Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) cu o serie întreagă de probleme pe care conducerea speră să le rezolve în cel mai scurt timp posibil.

Prima dintre acestea este problema cazării studenților în cămine, pentru care există o metodologie, au fost calculate tarifele de cazare etc., asta în condițiile în care UMC cazează în jur de 200 de tineri din Republica Moldova, în căminele proprii.

Din punct de vedere academic, grupele, pe serii de studiu, au fost configurate și ele. Anul acesta, a fost mai ușor să fie făcut acest lucru, pentru că numărul de studenți înmatriculați la universitate este cam același ca cel de anul trecut.

"Avem, însă, o problemă pe care nu am rezolvat-o în totalitate: fișele de autoevaluare ale cadrelor didactice și de cercetare, pe care toți colegii profesori sunt obligați să le prezinte. Noi am constituit niște criterii, care sunt foarte clar definite prin lege, dar se pare că o parte dintre lucruri ne-au scăpat, cum ar fi brevetele de invenții, de inovații, activități de constituire ale unor laboratoare pe baza colaborării cu agenții economici din exterior. În acest sens, am discutat săptămâna aceasta pentru introducerea acestor criterii în rândul criteriilor de evaluare, în așa fel încât toată lumea să se simtă recunoscută pentru toate eforturile pe care le-a făcut pe parcursul anului universitar trecut. Tocmai de aceea, vom încerca ca pe viitor să creăm niște mecanisme care să ne permită să îi antrenăm pe toți cei care sunt cadre didactice, la o activitate de cercetare mai susținută", a declarat, pentru "Cuget Liber", rectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait.

Universitatea se autofinanțează

Rectorul a subliniat că UMC are o capacitate de școlarizare anuală de 1.200 de locuri. Dacă, în anii anteriori, România avea capacitatea să trimită spre facultăți un număr mare de absolvenți cu examenul de bacalaureat luat, din păcate, în ultima perioadă, nu se mai poate face acest lucru. Din nefericire, numărul de tineri care iau bacalaureatul a scăzut dramatic.

"Ca urmare, noi avem înmatriculați, în momentul de față, în jur de 65% din capacitatea totală de școlarizare. Este clar că această situație nu creează un confort, dar ne dă posibilitatea de a ne autosusține, pentru că Universitatea Maritimă primește bani doar 10% din capacitatea de școlarizare, pentru locurile bugetate. Deci, suntem, în procent de 90%, o universitate care se autofinanțează. În aceste condiții, cifra pe care am înmatriculat-o noi este o cifră care ne permite acest lucru", a completat acesta.

În ceea ce privește numărul de studenți străini, deocamdată, acesta este mic, dar, dacă scrisorile de acceptare ce au fost trimise altor state vor fi validate, acesta va crește și vor avea o grupă.

Investiții și proiecte

Pentru a le asigura studenților cele mai bune condiții, pe viitor se intenționează extinderea bazei materiale, prin construirea unui nou corp de clădire, cu două sau trei niveluri. Această construcție, spune rectorul, este inovativă și vor reuși, astfel, să creeze toate spațiile necesare, încât o facultate să se mute integral la Baza Nautică a UMC.

Mai departe, vor continua cu eforturile de a le oferi studenților o alternativă la cantină. Din păcate, universitatea nu are la acest moment o cantină.

"Noi avem cam 4.500 de studenți, cărora li se adaugă încă vreo 500 de masteranzi. O cantină nu se poate ține deschisă pentru aceștia, dar noi am generat un bufet de incintă și acum suntem în amenajarea unui spațiu exterior la acest bufet, pentru ca studenții care vor să își cumpere un sandwich sau o cafea să o poată servi pe malul lacului, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze în oraș", a punctat rectorul.

Următoarea provocare este sala de sport din zona CET, pe care se străduiesc să o reconfigureze și căreia vor să îi dea o structură care să fie cât mai sigură. Mai departe, conducerea continuă să dezvolte și anul acesta laboratorul de securitate cibernetică și le vor oferi celor interesați și un masterat nou în acest domeniu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6475 secunde