In memoriam Victor Corcheş, o personalitate a culturii dobrogene

467
In memoriam Victor Corcheş, o personalitate a culturii dobrogene - corches-1614017321.jpg

Articole de la același autor

În volumul cu numărul IV al Dicţionarului de personalităţi dobrogene al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” este inclus şi numele scriitorului şi profesorului Victor Corcheş, prin mâinile căruia au trecut generaţii întregi de elevi. Dacă ar mai fi trăit, luna aceasta ar fi împlinit vârsta de 97 de ani. Din păcate, el s-a stins din viaţă exact în anul în care a împlinit şapte decenii de viaţă. De-a lungul timpului, el a fost profesor, director de şcoală, inspector, activist, desenator tehnic, statistician la cooperaţie, şeful Secţiei învăţământ şi cultură a Sfatului Popular Adamclisi. Ultimii ani de activitate didactică i-a petrecut la Liceul nr. 9 din Constanţa. Acolo a predat limba română şi latina.

Întreaga perioadă în care a lucrat în învăţământ (1965 - 1999), a desfăşurat o susţinută şi laborioasă activitate culturală. După debutul din 1969, a continuat să publice istorie şi critică literară, proză scurtă, fragmente de roman. Dintre lucrările publicate amintim câteva: „Orizonturi lirice dobrogene”, „Jurnalul domnişoarei Codruţa”, „Mânzul fantomă”, „Corabia de fildeş”.

Pentru activitatea sa de excepţie, Victor Corcheş a primit o serie de premii la saloanele de carte de la Slobozia, Oradea, Constanţa. Unul dintre cele mai importante a fost, însă, premiul pentru aportul deosebit în susţinerea actului de cultură scrisă, acordat în 1999, de revista „Tomis” şi Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde