In memoriam. Trei ani de la decesul istoricului Virgil Coman

535
In memoriam. Trei ani de la decesul istoricului Virgil Coman - virgilcoman1-1565139531.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta s-au împlinit trei ani de la moartea subită a directorului Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, istoricul Virgil Coman. 


În memoria lui, zilele trecute s-a vernisat la Galeria de Artă "Virgil Coman" de la pasajul pietonal de la Tomis Mall, o nouă expoziție de fotografie. Aceasta s-a intitulat "Interferențe etnice" și a fost semnată de artistele Elena Irina Apostul și Zoița Nicoleta Panciu.
Expoziția de artă fotografică menționată îmbină elemente populare de artă din mai multe zone etnografice din Romania, prezentând numeroase costume tradiționale ce exemplifică arta autentică populară. 
Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Culturală "Wild Art", care au declarat că expoziția reprezintă o nouă incursiune în spațiul fascinant al artei tradiționale românești, exponatele fotografiate  făcând parte din colecțiile Muzeului de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova, Iași, Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Cluj, Muzeului din Negrești-Oaș, Muzeului Țărăncii Române din Dragomirești și Casa- Muzeu "Toader Bârsan" din Bârsana. În cadrul expoziției este prezent și portul aromân ce face parte din "Tradiția și portul popular românesc în trecut și prezent", evidențiat de artista  Zoița Nicoleta Panciu, de origine aromână. Expoziția va putea fi admirată pană pe data de 30 septembrie. 
Născut în anul 1973, la Medgidia, Virgil Coman a fost licențiat al Facultății de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie din cadrul  Universității "Ovidius" Constanța, promoția 1997. De asemenea, el a fost absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria și civilizația zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate. 
Virgil Coman și-a susținut teza de doctorat cu titlul "Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii". Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naționale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, el predând ca profesor titular în cadrul Grupului Școlar "Ioan N. Roman", până în anul 2003. 
Nu trebuie omise nici lucrările pe care acesta le-a redactat de-a lungul timpului. El a fost în ultimii ani autor și coautor a numeroase albume și volume de documente și a organizat și a participat la foarte multe sesiuni de comunicări științifice naționale și internaționale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii și articole în culegeri de studii și reviste de specialitate din țară și de peste hotare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5516 secunde