In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa

336
In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa - profunivdrnicolaehpavel-1642772688.jpg
In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

 

Universitatea „Ovidius” din Constanța aduce un omagiu la trecerea în eterniate a prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel, matematician eminent și cadru titular al Ohio State University (SUA), Doctor Honoris Causa al UOC, fost cadru didactic și absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, laureat al unor numeroase premii, neobosit cercetător în domeniul analizei matematice și al ecuațiilor diferențiale.

Născut în 1943, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a obținut titlul de doctor în Ştiinţe Matematice în anul 1972, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, apoi a emigrat în străinătate, stabilindu-se în SUA, unde a devenit profesor la Ohio State University.

În decursul carierei sale, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a desfășurat o bogată activitate de cercetare – este autor și coautor a nouă cărți și a peste 100 de lucrări științifice, fiind, de asemenea, editor și coeditor pentru patru volume publicate în cadrul unor conferințe internaționale.

Prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel este membru al Societății Americane de Matematică, Secretar General al Academiei Americano-Române și membru în colegiului editorial a 14 reviste științifice. 

În întreaga activitate profesională, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a primit numeroase premii și titluri, dintre care: Premiul „Simion Stoilow“ al Academiei Române, titlul de profesor emerit al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (2004).

Prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a introdus un nou concept, anume mulțime tangentă într-un punct la o mulțime în sens semigrupal, care îi poartă numele - „Condiția de tangentă a lui Pavel”.

 Dumnezeu să îl odihnească în pace!



Comunitatea academică a Universităţii „Ovidius” din Constanţa




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6036 secunde