Ia românească, în toată splendoarea, la Muzeul de Artă Populară

168
Ia românească, în toată splendoarea, la Muzeul  de Artă Populară - ziuaiei2-1592931697.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, 24 iunie, este sărbătoare mare. Creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Drăgaica sau Sânzienele, cum i se mai spune în popor. Puțini știu, însă, că tot la această dată se sărbătorește și Ziua Universală a Iei.

Foarte multe astfel de ii, scoase din lăzile de zestre ale bunicilor, primite moștenire de la părinți sau realizate în cadrul unor șezători urbane, respectând modelul vechilor cusături, pot fi admirate la Muzeul de Artă Populară din Constanța.

Potrivit directorului instituției, Maria Magiru, această cămașă femeiască tradițională scurtă, fără poale, numită zonal ie, spăcel, ciupag, cămeșoi sau spătoi, s-a impus în conștiința contemporanilor cu termenul generic de ie.

"Realizată din in, bumbac sau borangic, dar și din cânepă sau lână, cămașa este una din piesele cele mai importante ale costumului popular românesc. Cămășile de sărbătoare, pe care sunt cusute străvechi motive populare tradiționale, impresionează prin frumusețea și rafinamentul cromatic și ornamental, oferind totodată date importante despre vârsta purtătoarei, dar și despre statutul civil și starea sa materială. Uneori, cusăturile sunt înnobilate cu fir metalic, paiete sau mărgele conferind un plus de monumentalitatea ansamblului vestimentar", a explicat Maria Magiru.

La acest moment, constănțenii, dar și turiștii pot admira la etajul I al Muzeului de Artă Populară, în expoziția permanentă, o serie de cămăși care fac parte din costumul de sărbătoare specific tuturor provinciilor istorice: Moldova (Suceava, Vrancea), Muntenia (Buzău, Muscel, Teleorman, Argeș), Oltenia (Romanați, Dolj, Olt, Mehedinți), Banat (Timiș, Caraș-Severin), Transilvania (Pădureni, Sibiu, Sălaj, Valea Târnavelor, Arad, Țara Zarandului, Maramureș, Oaș, Bistrița-Năsăud, Cluj) și Dobrogea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8231 secunde