Horia Mihail va susține ultimul concert în aer liber din turneul "Pianul Călător", la Cosntanța

152
Horia Mihail va susține ultimul concert în aer liber din turneul

Articole recomandate

La a zecea sa ediție, turneul Pianul călător a avut un destin și un traseu cu totul inedit. Pianistul Horia Mihail a pornit la drum în turneul său național pentru a zecea oară, "Pianul călător" cântând în 2020 în aer liber, online și on air, pentru un public dornic de emoție live după o primăvară înghețată, pentru un public care aștepta ca muzica clasică să revină la viață, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250.


Concertele au avut loc în aer liber, începând din 24 iunie, în mai multe orașe din țară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare, respectiv la Caracal, Alba Iulia, Deva, pe 2 iulie la Sibiu, ultimele concerte urmând să aibă loc pe 3 iulie, de la ora 19, la București la Grădina cu filme - Cinema and More (Creart), și pe 5 iulie de la ora 20, la Constanța, în Parcul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"


Anul acesta, turneul "Pianul călător" a ajuns la ediția cu numărul 10, așa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.


Horia Mihail declara la jumătatea turneului : "La începutul anului 2011 am descoperit în subsolul Societății Române de Radiodifuziune mai multe instrumente ce fuseseră folosite odată pe scena Sălii Radio sau în diverse studiouri de înregistrare. Urmau a fi casate și distruse, precum se întâmplase cu mai multe instrumente cu ani în urmă. Cu sprijinul radioului public, al partenerilor publici din întreaga țară și al unor sponsori am reușit să le readuc la viață, aducându-le în diverse săli de spectacol din România unde nu existau piane de concert. După o parte dintre concertele turneului de anul acesta, pot să spun că e bine că putem să facem din nou ceea ce trebuie să facem, adică să comunicăm energie prin muzică, prin sunet, către oameni și nu pe platforme online sau în concerte fără spectatori. Am cântat deja câteva concerte în noile condiții, în aer liber, în spații în care au fost respectate norme actuale impuse de guvern. E o senzație stranie, dar bună... Pentru că toate evenimentele online sau fără spectatori pe care le-am susținut în perioada ce a trecut nu sunt ce trebuie."




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.9812 secunde