Grecii au bătut palma cu turcii pentru reabilitarea unei şcoli din Constanţa! „Va fi o unitate de excepţie!”

2207
Începuturile Școlii Elene din Constanța datează în jurul anului 1867, dată de la care se găsesc menționate cheltuielile comunității făcute pentru procurarea materialului școlar și pentru plata profesorului Arhimandritul Fillipos Tzoulatis.

De marţi, însă, istoria acestei clădiri se rescrie. Și chiar dacă Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene „Elpis”, vorbea despre „halul actual”, în toamna anului viitor vom avea prilejul să asistăm la inaugurarea unei noi instituții de învățământ private în municipiul Constanța, datorită fondurilor atrase de la Fundația Maarif (Türkiye Maarif Vakfı). Înființată la inițiativa Ministerului Educației Naționale al Turciei de către Parlamentul Republicii Turcia prin legea 6721 din 17 iunie 2016, această fundație și-a asumat o investiție de circa 1,5 milioane euro, pentru a readuce în circuitul educațional de la malul mării o clădire disputată.



O școală depopulată

În fapt, decizia desființării Școlii nr. 2 Constanța, situată în vecinătatea Bisericii grecești și a Teatrului de păpuși „Elpis”, a fost luată în ianuarie 2018, în contextul reducerii drastice a numărului de elevi. La data respectivă, prof. Stelian Marinescu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu", preciza faptul că mai funcționau doar patru clase cu câte 11 – 13 elevi.

Și totuși, anul trecut, comunitatea elenă reușea să intre în posesia clădirii, după 15 ani în care reprezentanții grecilor au tot insistat pe lângă autorități și au tot trimis documente.

După ce au reușit să obțină retrocedarea sediului fostei Școli Elene, voluntarii s-au apucat imediat de făcut curățenie și au scos „peste 7-8 tone de gunoi, iar ceea ce mai este de scos cred că va depăși per total 35-40 tone”, relata Antoniadis în urmă cu un an pe pagina sa de socializare.

 

Viitorul sună tare bine

Începând din septembrie 2022, fosta Școală nr. 2 a comunității grecești Elpis, în urma contractului semnat între Fundația Maarif Turcia și Fundația Elpis, va fi renovată și redată circuitului educațional. „Urmează studii de fezabilitate, rezistență, pentru a fi adusă la un nivel de siguranță maxim, dar în același timp modernă, cu toate dotările necesare învățământului de astăzi. Începând de luna viitoare vor demara toate studiile și lucrările”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. Stelian Victor Fedorca, directorul Școlii internaționale Maarif București și coordonator dezvoltare instituțională Fundația Maarif.

Reamintind că acum 160 de ani, sultanul Abdul Aziz a donat și a oferit facilități comunității grecești, și anume școală, biserică și spital, situate undeva chiar lângă unitatea școlară ce urmează a fi renovată.

Conform informațiilor oferite marţi, se preconizează inaugurarea unei grădinițe și a unui ciclu de învățământ primar, cu predare intensiv engleză, în curriculum românesc, cu profesori recomandați de către comunitate. Reprezentanții comunității elene vor avea anumite facilități, pentru un număr ce urmează a fi stabilit.

Întrebat cum s-au descoperit unii pe alții, Anton Traian Antoniadis a declarat că Fundația Maarif a venit către... Constanța, cu o investiție uriașă, de circa 1,5 milioane euro. „Am încercat fonduri europene, alte chestiuni, dar nu am reușit, decât mărunțiș, iar acum se va face ceva frumos. Eu spun că va fi o școală de excepție pentru învățământul constănțean. Va avea sală de sport, cantină și toate facilitățile unui învățământ modern”, a explicat Antoniadis.


Prezent la conferinţa de presă, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanţa, a ținut să-i asigure pe investitori de tot suportul instituțional. „Astăzi demonstrăm că vestitul multiculturalism dobrogean, al celor 17 etnii, își începe activitatea prin fazele esențiale – educația. Drumul pe care vi-l asumați poate constitui un exemplu nu numai local, ci pretutindeni”, a declarat Mihai Lupu.

De asemenea, la eveniment au mai fost prezenți Emre Yurdakul – consulul general al Consulatului Republicii Turcia la Constanța, Alparslan Ateș – președintele Fundației Maarif România, Florin Goidea, directorul CNAPMC, iar din partea Primăriei Constanța, Dorin Popescu, consilier al primarului Vergil Chiţac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4116 secunde