Evaluarea Națională 2017

Generația micilor genii sau note umflate cu pompa?

4889
1

Articole de la același autor

Aproape trei sferturi din elevii de clasa a VIII-a au luat note de trecere la Evaluarea Națională. Unii vor prinde astfel licee bune, alții au ratat șansa unui loc într-un liceu și vor merge la profesională. Însă marea bătălie pare să se dea la vârf, acolo unde sute de elevi au medii foarte mari și admiterea la licee va fi doar un joc de loterie, nicidecum o reflecție a pregătirii acestora. 


Rezultatele la cele două probe au fost publicate, ieri, la ora 12, pe site-ul Ministerului Educației, scurtând astfel emoțiile tuturor, iar la fișierele școlilor nu a mai fost aglomerație, căci fiecare a putut să-și vadă notele direct de acasă. Puțini au mai bătut drumul până la școală pentru a vedea negru pe alb cât au luat și cât au luat colegii lor, începând deja calculele pentru admiterea la liceu. 
"Păi, dacă am 7,92 prind Colegiul Pedagogic. Sigur, sigur. Hai că tot e bine!", își îmbărbăta o candidată părinții, în fața Școlii nr. 24 "Ion Jalea" din Constanța. Tatăl, deloc optimist, îi răspunde: "Ai văzut, Ioana a luat 9,05 la română. Ea sigur prinde Pedagogic. Asta e, vedem la repartizare!". 


Sute de medii peste 9 


Conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, înainte de soluționarea contestațiilor, 3.767 de elevi, adică 73,05 la sută, au obținut medii peste 5, respectiv 1.358 de elevi, adică 26,50 la sută, au avut medii sub 5,00. 


Nouă elevi au obținut media 10, doi de la Liceul Teoretic "Ovidius" și câte unul de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Școala gimnazială nr. 30 "Gheorghe Țițeica", Școala gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazu", Școala gimnazială "Constantin Brâncuși" Medgidia, Școala gimnazială nr. 24 "Ion Jalea", Școala gimnazială nr. 37 și Școala gimnazială nr. 3 "Ciprian Porumbescu". 


28 de elevi au avut între 9,90 și 9,99, 129 au avut între 9,70 și 9,89, 207 au avut între 9,50 și 9,69 și 509 elevi au avut între 9,00 și 9,49. 


Grad mic de dificultate, procent mare de promovabilitate 


Așadar, bătălia pentru liceele cele mai bune va fi cruntă și chiar și o jumătate de sutime la media de la Evaluarea Națională va face diferența. Rezultatele de la Evaluarea Națională din ultimii ani, când procentele de promovabilitate au fost ase-mănătoare, arată clar că reprezentanții Ministerului Educației au coborât gradul de dificultate al subiectelor, în favoarea unui număr mare de promovați, sacrificând însă admiterea la liceu, unde nu se mai poate vorbi despre obiectivitate. 


Elevii interesați de un liceu bun iau note din ce în ce mai mari și ajung să se bată în sutimi de punctaje, care nu reflectă adevărata lor pregătire, elevii mediocri se bucură de note frumoase, dar ajung tot la licee mediocre, iar Ministerul Educației se poate lăuda cu rezultate frumoase
În realitate, ar trebui să se uite la coada clasamentului, acolo unde a plouat cu note mici și unde trebuie urgent schimbat ceva. 20 de absolvenți de clasa a VIII-a din școli din mediul rural din județul Constanța nu au reușit să ia nici măcar un punct peste cel din oficiu la examenul de la limba romănă. Aceștia au încheiat examenul cu nota 1,00. De altfel, mulți dintre aceștia nici nu s-au mai obosit să meargă și la examenul la matematică. Ei provin din școli din localitățile Gârliciu, Dobromir, Văleni, Făurei, Mereni. 


Repartizarea computerizată este o loterie 


Tot urgent, sunt de părere atât părinții, dar și unele cadre didactice, trebuie să se renunțe la repartizarea computerizată la liceu. 
"Este o absurditate ca un computer să-i împartă pe elevi la licee. Aici vorbim despre viitorul acestor copii. Nu este normal să fie o loterie. Mai ales că experiența din ultimii ani a arătat că notele de la clasă sunt date pentru a le crește media elevilor. Dau test, iau notă mică apoi, chipurile, sunt ascultați la clasă pentru mărire de notă. Este foarte multă subiectivitate. Iar la examen, aceste subiecte ușoare nu fac nicio departajare. Sistemul este greșit. Cineva ar trebui să-și asume asta și să-l schimbe", ne-a declarat un părinte. 


Elevii nemulțumiți de rezultatele de la evaluare au avut, aseară, la dispoziție patru ore pentru a depune contestație. Lucrările vor fi reevaluate, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie. 


Săptămâna viitoare, ISJ Constanța va face publică și ierarhia județeană, cu tot cu mediile de la clasele V - VIII.


Comentează știrea

kormoran
27 iunie 2017
clasa a 5 a

Nu sunt note umflate nici mici genii.Au fost subiecte prea usoare..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3469 secunde