Gata cu experimentele în învățământ! Va fi introdusă Legea manualului școlar

502
1
De ani de zile elevii români sunt subiecți ai unor experimente nesfârșite în Educație. Bătaia de joc a culminat, anul acesta, cu începerea școlii fără manuale pentru elevii de clasa a V-a care au studiat, timp de două luni de zile, de pe un soi de compendiu făcut pe genunchi.


Actualul ministru al Educației, Liviu Pop, vremelnic și el în poziție, a reușit, totuși, să pună cap la cap o lege a manualului școlar, astfel încât, bune, rele, manualele să rămână aceleași de la un an la altul și elevii să învețe după aceeași carte. 


Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege care reglementează regimul manualului școlar de bază în învățământul preuniversitar. Potrivit noului document, manualul școlar este un bun de interes public. 


Proiectele de manuale școlare sunt realizate de către autori/coautori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale (MEN), în vederea evaluării calității științifice. Evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Național de Evaluare și Examinare și Institutul de Științe ale Educației, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educației Naționale, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecție.


Manualele vor putea fi accesate și online


"Manualele școlare admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, cu scopul de a selecta manualul școlar de bază prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului. MEN achiziționează conceptul și conținutul manualului școlar de bază de la autori/coautori, iar manualele școlare de bază, în format pdf și în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate și de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Școlare Virtuale, devenind resurse educaționale deschise. Înainte de reeditare, fiecare manual școlar va fi reevaluat de grupuri de experți", explică ministrul Liviu Pop.


Prin derogare de la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, utilizarea în manualele școlare de bază de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau științifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum și de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoștință publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menționarea sursei și a autorului.


În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru.


Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență. 


Comentează știrea

Mesterul
17 decembrie 2017
Manole

".. bune, rele, manualele să rămână aceleași de la un an la altul și elevii să învețe după aceeași carte. .. " Stimata doamna, asta este doar o nostalgie. Ai mai vrea sa invete copii tai - sau nepotii.. - dupa manualele mizerabile dupa care a invatat Pop? Pentru ca in capul lui Pop, asat cat se vede, nu exista un sistem de valori valabile macar acum, cum sa vorbim si despre maine? El e promovat ministru a doaua oara, dupa ce in primul exercitiu a invatat sa scoata din priza oameni de valoare si a bagat in loc impostori dupa chipul lui. Ce te face sa crezi ca ar fi in stare vreodata sa iti educe copii alfel decat dupa chipul lui? .."decat" un genunche in gura romanilor si in viitorul educatiei doamana .. Poate te mai gandesti si scrii si o erata la articol.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4777 secunde