Galerie foto / Cât va costa reconstrucția Sinagogii constănțene

2243
2

Articole de la același autor

La nouă ani de când în Sinagoga de rit așkenaz de pe str. C.A. Rosetti a avut loc ultima slujbă religioasă, ieri, au apărut primele semne de… speranță în viitor pentru actuala ruină, odată cu sosirea experților evaluatori.

Lăsat pradă uitării, edificiul adăpostește între cei patru pereți rămași încă în picioare urmele unui monumental templu.

În urmă cu doi ani, dr. Carol Friedman, fostul șef al comunității evreilor din Constanța, declara, pentru "Cuget Liber", că autorizația de construire a lăcașului de cult evreiesc a fost eliberată pe

12 aprilie 1910, în document menționându-se: clădirea va avea o înălțime de 13 metri, iar pereții vor fi din piatră sau de cărămidă. Inițiativa construirii unui astfel de templu la Constanța a aparținut președintelui Comunității israelite din Constanța, Pincus Șapira, iar construirea lăcașului de cult mozaic s-a făcut după un proiect realizat de Adolf Linz, a cărui semnătură o mai poartă și alte vreo 50 de clădiri din zona peninsulară.

La vremea respectivă, dr. Friedman afirma că singura soluție pentru salvarea clădirii este ca Federația comunităților din România, cu sediul la București, să ofere autorizația de construcție.

Ieri, Sorin Lucian Ionescu, actualul președinte al Comunității Evreiești din Constanța, declara că în mandatul

dr. Friedman mulți au promis că vor sprijini reconstrucția acestei clădiri, dar, din păcate, s-a ajuns la ceea ce se poate vedea astăzi: o ruină ce trebuie salvată de la prăbușire. Echipa de experți evaluatori sosită de la București va petrece câteva zile la Constanța, pentru a putea stabili care ar putea fi costurile readucerii la viață a Sinagogii. Deocamdată, expertiza va costa 7.000 de euro, iar banii ce urmează a fi investiți provin din vânzarea, în urmă cu trei ani, a unui teren aflat pe str. Sulmona, ce a aparținut comunității constănțene. "Abia peste câteva zile vom ști ce avem de făcut, în speranța că nu vom fi nevoiți să o dărâmăm și să o reconstruim. La o primă evaluare, am fost asigurat că nu e cazul. Pentru că au apărut deja speculații, precizez că nu și-a exprimat nimeni intenția de a cumpăra terenul", a mai adăugat același președinte.

La ora actuală, Comunitatea Evreiască din Constanța numără, în acte, circa 42 de membri, care plătesc anual o cotizație de 45 lei, cărora li se adaugă și câțiva simpatizanți. 

Comentează știrea

Titel
28 noiembrie 2014
Slab

Cine v-a invatat sa faceti poze?

liviu
4 decembrie 2014
Info

Oferta noua de lucru part-time si full-time! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : Religia, ca un "coșmar"?
Luni, 20 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.3559 secunde