"Gaițele", un spectacol cu succes la public

1195
3
Sala de spectacol a Casei de Cultură s-a umplut, luni seară,la premiera Teatrului Metropolis, "Gaițele" în regia lui Dan Tudor. După cum ne-a spus Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură, pentru că biletele s-au epuizat de acum o săptămână, și pentru că a fost cerere neacoperită, piesa va reveni pe scena constănțeană, pe 3 decembrie. 


Cum de obicei ofertanta satiră a lui Alexandru Kirițescu, cu replici savuroase și situații comice (dacă nu se abuzează de ele) este primită cu plăcere de public, și de data asta, "Gaițele" bucureștene au fost îndelung aplaudate în Constanța, demonstrând din nou că această combinație - "Gaițele" plus nume grele pe afiș - este o rețetă al cărei succes e garantat. 
Dacă Florina Cercel avea emoții în momentul în care i s-a propus să fie Aneta Duduleanu, considerând rolul o provocare, după cum ne-a povestit (ea, fostă  Wanda Serafim!), se poate spune că a reușit să devină o adevărată "madamă" a familiei Duduleanu. Și a scenei întregi pe care a condus-o cu abilitate și cu forță. 
Este secondată de Zoica, sora ușor profitoare, pusă cu umor în valoare de Rodica Popescu Bitănescu, cea care-i oferă parte din prilejurile de a-și arăta importanța și ignoranța, și de Lena prin Ileana Stana Ionescu, care a completat pe scenă tabloul "Gaițelor". 
În fapt, toate personajele piesei au menirea de a arăta toate fațetele Anetei Duduleanu, personaj repre-zentativ în epocă pentru acel segment de populație, de parveniți - cu foarte mulți bani, dar și cu o foarte precară educație -, personaj foarte actual totodată. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care textul lui Kirițescu rezistă din 1933 de când a fost scris - universalitatea și contemporaneitatea lui. 
Pe scena constănțeană a urcat în rolul lui Mircea Aldea, soțul Margaretei Duduleanu - fiica Anetei - Tomi Cristin, care a reușit să transmită tristețea ziaristului sărac, aranjat prin căsătorie, dar târât de soție într-un adevărat cuib de viespi. Cea care-l provoacă și de care se și îndrăgostește, ispititoarea, eleganta Wanda Serafim, femeia cu aer parizian, desprinsă de cuib și invidiată pentru asta, este jucată de Mihaela Teleoacă. În rolul Margaretei Duduleanu, soția înșelată, bolnavă și gravidă, care se sinucide din amor, am văzut-o pe Ana Ioana Macarie, care a făcut dintr-un rol sumar, un personaj drag tuturor. 
"Fraila", guvernanta-majordom devenită un fel de stăpân al casei, jucată de Olga Delia Mateescu, a stârnit râsul publicului cu replicile prin care-i pune pe toți la punct într-o nemțească stâlcită. 
Frații Margaretei, Ianache și Georges, (Pavel Bârsan și Orodel Olaru) și mai ales Colette (Carmen Ionescu), soția lui Ianache, dar mai ales nora Anetei Duduleanu, completează specia "Gaițelor" mai mult prin apucături și mai puțin prin dialog. 
După cum a promis, regizorul Dan Tudor a venit cu toată recuzita de acasă (Teatrul Metropolis). Decorul Corinei Grămoșteanu este bine croit pe tipicul lumii descrise. Candelabrele de cristal, sfeșnicul cu 5 lumânări, paharele de cristal din bufet, argintăria, costumele… toate împlinesc atmosfera generală. 
Tabloul de final, de la parastasul de 40 de zile al Margaretei, devine la un moment dat năucitor, personajele pierzându-și simțul rațiunii parcă, dând în isterie - mai ales a lui Ianache - ce se amestecă cu muzica lui Vlaicu Golcea. Își revin repede, cu una-două-trei duște și atmosfera redevine veselă, așa cum trebuie să fie la un parastas în viziunea Zoicăi, pe cântarea patriotică: "Ferentarul mândru și frumos ca crinul / Când pe mal se-arată / Tremură vidinul".


Comentează știrea

un cunoscator
26 septembrie 2012
EVENIMENT

Dragul nostru mascarici asa zisul primar mazare a produs un eveniment national :s-a dus si el la teatru .Cu gaitele lui, maica-sa o matusa si una dintre gagici.Ce frumos, ce familist.

Constantean
26 septembrie 2012
Primarul Mazare

Daca Doamnele de pe scena stiau de notare, cu siguranta ar fi refuzat florile. E bine totusi ca avem primar critic de teatru, dar nici o piesa constanteana selectionata pentru Festivalul National de Teatru de anul acesta. Poate avem noroc totusi si prindem selectia pentru festivalul de care alegorice, cam la asta a ajuns sa se rezume cultura in Constanta. Este dureros sa vezi cum in bietul nostru oras cultura este sufocata de incompetenta, indolenta, nepotism si interese oculte...

ana
26 septembrie 2012
teatru

Nu avea cum sa dea nota mai buna pentru ca l-au deranjat toate trimiterile catre parvenitii cu multi bani si lipsiti de educatie si umanitate.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Contraste sonore", azi în foaierul Operei
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Contesa Maritza" pe scena "Oleg Danovski"
Pagina a fost generata in 0.5222 secunde