Fostul deținut politic și jurnalist Alexandru Mihalcea vorbește despre „Memoria Gulagului românesc”

329
Fostul deținut politic și jurnalist Alexandru Mihalcea vorbește despre „Memoria Gulagului românesc” - cartebj-1641821515.jpg
Din ciclul „Dialoguri dobrogene”, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei și valorilor care le edifică, Biblioteca „Ioan N. Roman” Constanța organizează marți, 11 ianuarie 2022, ora 16, masa rotundă cu tema Memoria Gulagului românesc - „Tortura pe înțelesul tuturor” de Florin Constantin Pavlovici.

Prof.univ.dr. habil Angelo Mitchievici se va afla în dialog cu Alexandru Mihalcea, fost deținut politic, fost corespondent al ziarului „România liberă” la Constanța, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.

Literatura memoriei reprezintă o parte extrem de importantă a literaturii române, iar memoriile de detenție din perioada comunistă sunt menite să facă publică istoria recentă a țării noastre, dar și un capitol sumbru al ei. Aceste memorii relevă în ce măsură credința în valori precum libertatea de gândire, de exprimare, de liberă circulație, ideea de justiție, de liber arbitru este pusă la încercare în contextul unui regim totalitar, liberal. Experiențele limită ale deținuților politici vorbesc despre descoperirea umanității în chiar locul menit pierderii, aneantizării ei.

Subiectul acestei discuții este unul dintre cei mai sensibili și mai profunzi martori ai Gulagului comunist - Florin Constantin Pavlovici, care s-a stins din viață pe 13 decembrie 2021.

Dialogul va fi transmis online, pe pagina de facebook a bibliotecii, fără prezența publicului, la eveniment ținând cont de reglementările privitoare la desfășurarea evenimentele culturale în contextul pandemic actual.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4074 secunde