Firmele constănțene recrutează forță de muncă dintre elevii învățământului profesional-dual

423
Firmele constănțene recrutează forță de muncă dintre elevii învățământului profesional-dual - firmele2-1625667000.jpg

Articole de la același autor

Învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție cu multe beneficii pentru companiile care recrutează elevi din cadrul acestuia, pentru a-și acoperi forța de muncă necesară.

Sistemul funcționează de câțiva ani în Oradea și Brașov, ca rezultantă firească între relația de cooperare dintre operatorii economici, liceele de profil și administrațiile locale, fiecare dintre aceștia având propriul rol bine-definit. Operatorul economic angajează, diminuând rata șomajului din regiune, liceul pune la dispoziție baza materială și logistica necesare formării acestor copii, iar administrația locală susține financiar procesul de formare al elevului într-un viitor angajat.

Avantajele pe care o firmă le are în momentul în care optează pentru recrutarea și specializarea forței de muncă din cadrul elevilor care sunt înscriși în învățământul profesional-dual sunt multiple. Unul din cele mai importante aspecte ține de faptul că elevii sunt pregătiți în conformitate cu cerințele și nevoile companiei respective. Spre exemplu, chiar dacă obiectul de activitate poate fi același, firmele care oferă servicii auto pot avea utilaje de lucru diferite sau nevoi specifice în ce privește angajații proprii. Prin urmare, elevii care vor veni să lucreze pentru firmele de service auto se vor forma exact pe nevoile companiei angajatoare, aceasta din urmă câștigând resurse financiare și de timp imediate.

„Operatorul economic are un cuvânt de spus în ce privește stabilirea tutorilor de practică și pregătirea acestora, astfel încât să obțină maximum de randament de la elevii școliți, participând activ la formarea tinerilor, atât din punct de vedere al abilităților și cunoștințelor tehnice, cât și din punct de vedere al culturii organizaționale proprii”, explică Ciprian Lepădatu, preşedintele Asociaţiei Firmelor Constănţene.

Avantaje şi pentru elevi

Astfel, elevii aflați în stagiul de practică pot fi angrenați în activitatea curentă a operatorului economic fără a intra sub incidența Codului Muncii, adică fără ca operatorul economic să fie nevoit a le întocmi contract individual de muncă cu cel puțin salariul minim pe economie.

Un alt avantaj îl constituie faptul că recrutarea forței de muncă dintre elevii învățământului profesional în sistem dual elimină timpul de adaptare a viitorului angajat la locul de muncă, mărindu-se productivitatea în prima perioadă de angajare.

„De asemenea, firmele primesc facilităţi fiscale, acordate prin normele metodologice ale Codului Fiscal, pentru bursa profesională suplimentară, cazare, masă și transport, dar și pentru investițiile realizate în atelierele școlii, acordate de statul român (deductibilitate 100%) prin acordul de parteneriat semnat cu școala și administrația publică locală. Astfel, se reduce gradul de mobilitate a resursei umane din cadrul companiei și se facilitează retenția și integrarea noilor angajați, fără costuri suplimentare”, mai precizează preşedintele Asociaţiei Firmelor Constănţene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6134 secunde