Filme românești de talie internațională, prezente în cadrul Festivalului de la Constanța

664

Articole de la același autor

Pe 15 august, la Pavilionul Expozițional din Constanța, a început cea de-a doua ediție a Festivalului Național de Film Românesc, ce va dura până pe data de 18 august. Gala de deschidere a fost urmată de filmul "Nunta mută", în regia lui Horațiu Mălăele.

În cadrul festivalului, vor rula filme de lung metraj, scurt metraj, filme studențești, documentare, dar și medalioane comemorative, care îi vor omagia pe unii dintre artiștii de aur ai cinematografiei românești, dispăruți din lumina reflectoarelor: Ștefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică și Dem Rădulescu.

"Acest festival oferă o privire de ansamblu asupra cinematografiei românești și prezintă două medalioane comemorative: «Secretul lui Bachus» (1984) și «Astă seară dansăm în familie» (1972)", ne-a spus Manuela Cernat, președinta juriului Festivalului Național.
Reluând firul istoriei, Geo Saizescu, regizor, scenarist și actor, a declarat: "Îmi aduc aminte că primul festival național de film românesc a fost la Mamaia, în 1964, însă doar pentru a premia marile talente. Astăzi, prin acest festival se încearcă repromovarea filmului românesc și câștigarea publicului român tânăr".


Maestrul Geo Saizescu a continuat, afirmând că "există o cultură națională și filmul românesc e închis în această cultură națională. Nota dominantă a acestui festival e că s-au gândit să omagieze mari personalități ale teatrului și cinematografiei românești. Foarte multe din filmele pe care le veți vedea sunt premiate la mari festivaluri internaționale".


Mărturie fac lung metrajele, între care: "Toată lumea din familia noastră", în regia lui Radu Jude, care a obținut nu mai puțin de cinci premii internaționale (Cel mai bun film la Sarajevo IFF, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor la ArtFilm Fest, Mențiunea specială a juriului la Odessa Film Festival, dar și Trofeul Anonimul), "Visul lui Adalbert" (Premiul Special al Juriului, în cadrul Festivalului Internațional de Film "Black Nights"), "De azi înainte" (Cel mai bun scurt metraj la Next 2012).
Membrii juriului s-au declarat încântați de filmele care vor rula în cadrul acestui festival.


"Abia aștept să văd multe din filmele prezentate aici", a spus Catrinel Dănăiață, regizor. "Va fi greu de decis cine va câștiga festivalul", a adăugat regizorul și scenaristul Laurențiu Damian. Acesta din urmă a mai expus un alt punct de vedere, legat de promovarea festivalului în rândul publicului - constănțeni și turiști - sperând ca "jurnaliștii să susțină, cu surle și trâmbițe, acest festival". 


Medalioanele comemorative, dar și acele filme în care membrii juriului au vreo implicare nu vor intra în competiția pentru marele premiu. Manuela Cernat a punctat următoarele: "În ceea ce privește modalitatea de evaluare a filmelor din competiție, trebuie sa încercăm să ajungem la un ideal estetic. Încercăm să oferim un «state-of-the-art» al cinematografiei românești", explicând că trebuie să se țină cont și de opinia publicului, dar și de modul de jurizare al filmelor în cadrul festivalurilor de specialitate.


Întrebată dacă se vor mai afirma oameni precum Sergiu Nicolaescu sau Dem Rădulescu în cinematografia românească, Manuela Cernat a răspuns: "Nu e corect să spunem că nimeni nu este de neînlocuit. Generațiile noi ating piscuri noi, tot mai înalte".
Ca de fiecare dată după un astfel de eveniment "va rămâne nostalgia momentelor frumoase", a mai adăugat aceasta referindu-se la filmele românești care vor rămâne posterității.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Mai 2012
Stire din Cultură-Educație : "Iar câștigătorii sunt..."
Pagina a fost generata in 0.2937 secunde