Film documentar despre tătari: "Kirimoglu: Lupta unui popor"

743
Film documentar despre tătari:

Articole de la același autor

Grupul de Oameni de Afaceri Tătari din Medgidia va organiza, la Casa de Cultură a Sindicatelor din localitate, vizionarea filmului documentar "Kiri-moglu: Bir Halkin Mucadelesi" - "Kirimo-glu: Lupta unui popor". Proiecția peliculei se va desfășura în prezența regizorului tătar Zafer Karatay. Evenimentul cultural va avea loc sâmbătă, 13 iunie, de la ora 11, iar intrarea în sala de spectacol este liberă. 


Mustafa Abduldzhemil Dzhemilev, cunoscut drept Kirimoglu, lider al tătarilor de pretutindeni și membru în Parlamentul Ucrainei, s-a născut în 1943, în Crimeea ocupată de forțele naziste. La numai șase luni, împreună cu întreaga familie și restul etnicilor tătari, a fost deportat de sovietici în Uzbekistan. 


La vârsta de 18 ani, împreună cu mai mulți prieteni, înființează "Uniunea Tinerilor Tătari din Crimeea" și începe lunga luptă pentru drepturile poporului său. Între 1966 și 1986, este arestat de șase ori pentru "activități anti-sovietice" și este trimis în lagăre de muncă, închisori și ospicii. Timp de 303 zile, refuză să mănânce și supraviețuiește "celei mai lungi greve a foamei din istoria luptei pentru drepturile civile" doar în urma hrănirilor forțate. Încercările de discreditare ale autorităților de la Moscova eșuează și, în anul 1989, revine în Crimeea, urmat de 250.000 de alți tătari. În luna aprilie a anului trecut, în urma ocupării peninsulei de către forțele Federației Ruse, i se interzice din nou să revină pe pământurile patriei sale. 


Filmul documentar "Kirimoglu: Lupta unui popor" urmărește lupta tânărului tătar transformat într-un personaj de legendă al luptei pentru drepturile civile confiscate de un regim nedrept, ce dă semne din ce în ce mai clare că ar putea să revină la viață.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2968 secunde