Festivalul "DbutanT" sprijină actorii aflaţi la început de drum

100
Festivalul

Articole de la același autor

În perioada 19-26 octombrie, la Teatrul de Stat Constanţa (TSC) se desfăşoară cea de-a cincea ediţie a festivalului-concurs „DbutanT”, care a strâns, laolaltă, 30 de actori tineri, aflaţi la început de carieră, care vor juca în opt spectacole, din care patru live, direct pe scena instituţiei de cultură de la malul mării şi patru on-line. Evenimentul este organizat în colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Practic, festivalul „DbutanT” îi aduce împreună pe toţi tinerii artişti hotărâţi să se afirme. Sunt acei actori, regizori, scenografi, coregrafi, compozitori de muzică de teatru aflaţi la început de drum, care ştiu bine că actoria nu este o carieră uşoară, dar îşi asumă că nu e şi imposibil, şi, de aceea, nu cedează. Ca urmare, toţi aceştia au factura omului care iubeşte competiţia, dar ştie să se bucure de artă şi frumos. Deschiderea oficială a ediţiei cu numărul cinci a avut loc luni seara, în prezența organizatorilor. Cu această ocazie, directorul TSC, Erwin Șimșensohn a declarat că „DbutanT” este un festival necesar, unic în peisajul cultural național. „Festivalul este unul extrem de important pentru lumea teatrală românească, mai ales pentru că şi-a găsit foarte repede locul și și-a găsit o identitate în peisajul teatral românesc prin unicitatea sa. Teatrul «Andrei Mureșanu» din Sfântu Gheorghe a venit cu acest proiect care să lanseze tineri debutanți în diverse profesii legate de domeniul teatral”, a precizat el.

La rândul său, directorul teatrului din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa a spus că fără sprijinul acordat de TSC, anul acesta, Festivalul DbutanT s-ar fi desfășurat într-o variantă restrânsă, exclusiv online. Menţionăm că, în 2016, când a avut loc prima ediţie, „DbutanT” urma să se desfăşoare o dată la doi ani, dar succesul pe care acesta l-a avut, a impus necesitatea organizării anuale. „Am închis cele patru arii mari ale celor care lucrează în echipa artistică a unui teatru, cum ar fi actorii, regizorii, scenografii, coregrafii și anul acesta ne-am decis să revenim la debutul în actorie. Este un nou ciclu în viața festivalului «DbutanT». În plus, această coproducție cu Teatrul de Stat din Constanța este un început foarte interesant în care acoperim de la mare până la munte o mare parte din România și în felul acesta oferim și o mai mare șansă tinerilor debutanți”, a subliniat Anna Maria Popa.

Precizăm că printre cei 30 de tineri intrați în competiție se află și patru actori care joacă în producția Teatrului de Stat Constanța „Jocuri în curtea din spate”, cu care, dealtfel, s-a şi deschis festivalul. Este vorba despre Ecaterina Lupu, Cătălin Ștefan Bucur, Ștefan Mihai și Theodor Șoptelea. În total, la „DebutanT”-ul de anul acesta au aplicat 27 de spectacole, în care s-au înscris 70 de tineri debutanți. După o selecţie extrem de riguroasă, Consiliul artistic al Teatrului „Andrei Mureșanu” a selectat opt spectacole din care au fost nominalizați 30 de actori. La final, dintre aceștia, doar cinci vor intra în finala „DebutanT”, care se va desfășura la Sfântu Gheorghe și va consta în perfomance-uri individuale. După derularea spectacolelor, cei mai buni actori vor fi cooptaţi în echipele celor două instituţii teatrale. Spectacolele selecţionate sunt „Poveşti corecte politic de speriat copiii”, „A fost odată în '46”, „In(corect)”, „Săraci”, „O viaţă normală”, „Tapetul galben”, „Fluturii sunt liberi” şi „Jocuri în curtea din spate”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 August 2020
Stire din Cultură-Educație : Începe Festivalul de modă pentru copii
Sâmbătă, 15 August 2020
Stire din Cultură-Educație : Festival de filme drive-in, pe litoral
Pagina a fost generata in 0.5323 secunde