"Fabricile" de navigatori români s-au împotmolit. UMC și Academia Navală își ademenesc studenții cu același tarif

6966
4

Articole de la același autor

Odinioară, după absolvirea Bacalaureatului, cea mai vânată specializare la Constanța era cea de ofițer maritim, ca urmare a salariului imposibil de atins acasă, la… uscat.

Încet-încet, iată că iese din centrul atenției candidaților, atât ca urmare a diminuării drastice a celor care promovează "examenul maturității", dar și din cauza reducerii șanselor de îmbarcare.

Vineri, la Universitatea Maritimă din Constanța, la orele prânzului, erau doar doi candidați interesați să-și depună dosarul de înscriere. Pentru anul uni-versitar 2016-2017, UMC pune la bătaie, pentru cele 11 programe de licență, 160 de locuri fără taxă și 1.130 de locuri cu taxă, la închiderea ediției numărul celor înscriși fiind undeva pe la 500. "Majoritatea sunt indeciși, nu știu ce specializare să aleagă și vin aduși de mânuță de părinți", declara Georgiana Iordan, secretar UMC.

Cele mai multe locuri sunt la Navigație și transport maritim și fluvial - 225 locuri, din care 192 sunt cu taxă (3.300 lei). Cu excepția celor două programe în limba engleză, a căror taxă de studiu este 4.500 lei, în rest la toate specializările este ace-lași tarif de 3.300 lei.

Opt candidați pe o bursă la ANMB

Cu aceeași taxă de studii de 3.300 lei își întâmpină candidații și Academia Navală "Mircea cel Bătrân". Vineri, însă, 237 de candidați au susținut examenul de matematică în speranța că vor prinde una din cele 30 de burse pe care această instituție le oferă anual pentru compen-sarea taxei de școlarizare.

"Prin numărul de înscriși prezenți - opt candidați pe o bursă - se observă așadar, de la început, motivația pentru cariera de ofițer de marină civilă a celor care au cunoștințe bune de matematică", opina rectorul Octavian Tărăbuță.

La cele patru specializări de marină civilă, ANMB avea înscriși la studiile de licență 425 de candidați pe cele 654 de locuri disponibile la zi.

La secția de marină militară, în anul universitar 2016-2017 vor exista 47 de locuri bugetate, pentru Forțele Navale (37) și Ministerul Afacerilor Interne (10). Probele de admitere la limba engleză și matematică se vor încheia pe data de 29 iulie.

Printre candidații care își depuneau, vineri, dosarul la ANMB s-a numărat și Dragoș Gheorghiță, proaspăt absolvent cu Bac al Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", pe care l-am întrebat dacă nu se teme că nu va găsi companie să-și satisfacă stagiul de cadeție. "M-am documentat, pentru că am verișori care au ales, ca și mine, să devină ofițeri maritimi, și voi încerca încă din anul I sau II să merg cadet, pentru ca la sfârșitul facultății să pot da de brevet. Cunosc persoane care au navigat în cadeție fără niciun ban sau doar pentru 100 de dolari, așa că știu la ce să mă aștept", a mai afirmat același candidat.

Recent, Florin Urziceanu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Crewing din România și membru în consiliul de conducere al Eurocrew, declara pentru "Cuget Liber" că situația s-ar putea îndrepta. "Cadeții trebuie să nu își piardă speranța și să aibă răbdare. În doi-trei ani, lucrurile se vor schimba în shipping. Armatorii, mai ales cei mari, care își planifică activitatea pe termen lung, vor trebui să ia măsuri de asigurare a schimbului de ofițeri. Trebuie avut în vedere și un alt factor conjunctural favorabil. Statul filipinez prelungește studiile liceale cu doi ani. Pe acea perioadă, universitățile maritime nu vor avea candidați și, de asemenea, timp de doi ani vor scoate mai puțini absolvenți. Deficitul din piață va fi acoperit și cu români", afirma Urziceanu.

v v v

Duminică, 24 iulie, după ora 18, la UMC va fi afișată repartizarea în săli a candidaților care urmează să se prezinte luni, 25 iulie, la examenul în urma căruia se vor stabili viitorii studenți care vor studia fără taxă. După ocuparea acestor locuri, la UMC se mai primesc dosare doar pentru locurile cu taxă.

Comentează știrea

vw
23 iulie 2016
umc

bai animalelor daca aveti 1200 locuri cu taxa si fara pentru anul 1 unde asigurati cadetia . nu mai prostiti copii

didi
23 iulie 2016
cadetie

uite comentariu . ca are verisori care au plecat si pe 100$ si stie la ce sa se astepte si cand ajunge la vapor habar nu are ce sa faca ,iar daca vrei sa-i explici ce are de facut spune ca pe banii astia nu munceste .Dar toti viseaza cel putin 3000 eur

mihai
24 iulie 2016
cu panait in frunte umc va avea esecuri multe

in curand ii asteapta falimentul pe astia de la umc, panait este groparul invatamantului de marina. toti taximetristii si ospatariii au diploma de la umc.

Emilian
24 iulie 2016
Colegiul Nautic Roman

De Colegiul Nautic Roman in parteneriat cu Colegiul din UK nu vreti sa scrieti. Pacat deoarece cei care vor sa devina ofiteri adevarati stiu. Doi ani scoala si apoi cadetie asigurata pe 400-800 euro/luna. Succes tuturor! http://nauticalcollege.org/uk-diploma/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3472 secunde