Expoziţie în memoria lui Anghel Saligny la Bilblioteca Judeţeană Constanţa

228
Expoziţie în memoria lui Anghel Saligny la Bilblioteca Judeţeană Constanţa - bibliotecajudeteanaioannroman5-1630497889.jpg

Articole de la același autor

În perioada 1-30 septembrie 2021, Serviciul de Informare Bibliografică Dobrogeană din cadrul Bibliotecii Județene „I. N. Roman” Constanța organizează expoziția cu titlul „Ctitori ai Dobrogei moderne: Anghel Saligny”. Personalitate marcantă a epocii sale, Anghel Saligny (1854-1925) a fost inginer, cadru didactic universitar, ministru și academician, personalitate plurivalentă a științei și ingineriei românești. El și-a legat numele de Dobrogea prin construirea podului „Regele Carol I” de la Cernavodă dar și prin contribuția majoră la construirea Portului Constanța (a construit primele silozuri din Europa din beton armat, dar și instalația de petrol). De asemenea, inginerul român a realizat modernizarea sistemului de căi ferate din România, prin proiectarea și supravegherea construcției de căi ferate, poduri și gări.

Specialiştii BJC spun că activitatea sa constructivă în Dobrogea s-a desfășurat într-o epocă în care provincia pontică unită cu Țara, la 1878, se afla în plină ascensiune economică, socială și culturală. Efortul general era îndreptat spre ridicarea sa din punct de vedere economic, construirea și consolidarea infrastructurii fiind vitale. Prin proiectele de mare anvergură realizate în Dobrogea, Anghel Saligny poate fi așezat în galeria făuritorilor Dobrogei moderne, alături de regele Carol I și de Mihail Kogălniceanu.

Expoziția, realizată de bibliograf Angela-Anca Dobre, se află în holul central al instituției și cuprinde carte, presă și iconografie din colecțiile Bibliotecii Județene „I. N. Roman” Constanța care ilustrează multiple aspecte ale activității lui Anghel Saligny. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1856 secunde