„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor”, la Constanța

260
„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor”, la Constanța - expozitie-1636571043.jpg

Articole de la același autor

Sala Pictată a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa va găzdui, joi, 11 noiembrie, de la ora 12.00, vernisajul „Expoziţiei personalităţilor greceşti care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre”. Ulterior, exponatele vor putea fi admirate, până la finele lunii noiembrie, şi în faţa clădirii muzeului, în Piaţa Ovidiu.

Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Comunitatea Elenă Elpis Constanța. Expoziția se desfăşoară pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România – în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.

„Totodată, expoziția deschide programul de acțiuni al autorităţilor locale din Constanţa dedicat celebrării Zilei Dobrogei, sărbătorită în fiecare an la data de 14 noiembrie. Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării”, precizează reprezentanţii primăriei.

Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.563 secunde