EXCLUSIV: Ritualuri magice descoperite pe Autostrada Soarelui

Miercuri, 25 Aprilie 2012
3208

Articole de la acelaşi autor

Anul trecut, în decembrie, pe trei tronsoane ale Autostrăzii Soarelui s-a dat startul unor săpături arheologice menite să descopere cât mai multe informații despre trecutul istoric al acestor locuri. Din nefericire, condițiile neprielnice ale vremii au dus la întreruperea lucrărilor. Astfel, la jumătatea lunii martie, odată cu îmbunătățirea vremii, săpăturile au fost reluate.

Spre Cernavodă, aproape de noul tronson de autostradă construit, mai exact de la kilometrul 152 și până la 155,5 se fac de zor săpături. Potrivit arheologului Constantin Nicolae, cel care conduce lucrările în zonă, s-au desco-perit până astăzi "cele mai impresionante obiecte și semnificații despre strămoșii noștri care au trăit în urmă cu 3000 de ani".

"Pe un perimetru încă nedeter-minat am săpat cu scopul de a descoperi obiecte semnificative ale comunității noastre. Am ajuns astfel să descoperim, în urma săpăturilor, 120 de gropi rituale. În aceste gropi rituale au fost depuse, de către strămoșii noștri, oase umane și foarte multe depozite de bronz, topoare, săbii, cazane, etc", a declarat, în exclusivitate pentru "Cuget Liber", arheologul Constan-tin Nicolae.

În urma unei cercetări mai amănunțite, specialiștii au ajuns la concluzia că, prin modul în care au fost depuse obiectele în aceste gropi, oamenii din acea vreme "practicau ritualuri clandestine: magie, sacrificiu, religie".

Potrivit specialiștilor, descope-rirea făcută este de o "deosebită importanță" căci astfel de lucruri se scot la iveală foarte greu.

"Deși nu se cunosc încă foarte multe detalii, am aflat totuși ce este cel mai important. Acești oameni doreau să fie răsplătiți pentru faptele lor, astfel se face că au ajuns să practice diferite ritualuri, luându-și viața în scopuri religioase, sperând să fie iertați, sau scopuri magice. Ei credeau în divinitate mai multe decât în orice", ne-a declarat arheologul.

v v v

Lucrările arheologice nu se opresc însă aici. Pe încă două tron-soane ale autostrăzii, de la kilo-metrul 154,8 și până la 155 se lucrează la valuri de piatră, iar de la kilometrul 155 și până la 155,5 a fost descoperită "o așezare romană cu resturi de locuire, ce datează din sec III - IV".

"Aceste două tronsoane ale autostrăzii au o continuitate, tocmai de aceea mă ocup de ambele. Potrivit diagnosticărilor de pe teren, au ieșit la suprafață materiale romane și medievale timpurii. Obiectele sunt din ceramică și datează din secolul II. E vorba de unelte de agricultură foarte multe, fapt ce denotă că erau foarte mulți agricultori aici. Nu este de mirare, mai ales că pământul din jurul autostrăzii este foarte prielnic pentru diferite culturi", a declarat, pentru "Cuget Liber", arheo-logul constănțean Traian Cliante.

Toate descoperirile făcute vor fi restaurate dacă e cazul, recondi-ționate, și expuse la Muzeul de Isto-rie Națională și Arheologie Constanța, după ce săpăturile vor lua sfârșit.

"Potrivit contractului cu C.N.A.D.R. suntem nevoiți să încheiem lucrările arheologice la data de 15 mai", menționează Constantin Nicolae.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3288 secunde