Evoluția istorică a Dobrogei, studiată într-un parteneriat al specialiștilor

286
Evoluția istorică a Dobrogei, studiată într-un parteneriat al specialiștilor - evolutiacartografica-1459094492.jpg

Articole de la același autor

"Cartografia cetăților medievale dispărute din Dobrogea" este proiectul recent lansat la inițiativa Asociației Pro Noviodunum, în parteneriat cu Facultatea de istorie și științe politice, din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța, Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" Tulcea. 


Proiectul cultural se derulează până pe 15 noiembrie și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).


În cadrul proiectului cultural se va realiza o cartografiere a cetăților medievale dispărute din Dobrogea utilizând metode interdisciplinare moderne, care să vizeze înregistrarea acestora accelerată și completarea dosarul istoric al Dobrogei cu cetățile "dispărute".


Rezultatele obținute vor fi valorificate prin organizarea unui workshop în luna octombrie, cu tema "Dobrogea otomană-coordonate istorice și arheologice", în cadrul căruia se vor prezenta studii, rapoarte, note prin care să se valorizeze cercetările istorice și arheologice, care vizează perioada secolelor XV-XIX.


Studiile, rapoartele, notele prezentate în cadrul workshop-ului vor fi publicate în cadrul unui volum în care se vor regăsi contribuțiile participanților la workshop și rezultatele proiectului, constituind un exemplu de bună practică.
Valoarea adăugată a proiectului este dată și de alte activitățile propuse a se derula, precum: organizarea unei expoziții foto-documentare itinerante în muzee, cu scopul promovării fortificațiilor Dobrogei medievale dispărute (cetăți și forturi de pământ) marelui public.
Pentru a face cunoscute rezultatele cercetării, vor fi organizate activități muzeale cu elevi și studenți, cu titlul "Acces la patrimoniu", care să ofere posibilitatea acestora să înțeleagă mai bine evoluția istorică a Dobrogei, în speță, perioada stăpânirii otomane, evoluția economică, aspecte ale vieții cotidiene a provinciei.
Rezultatele vor fi publicate pe website-ul proiectului, pe parcursul implementării acestuia. (S.A.)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5388 secunde