Eveniment inedit pe faleza Constanței: observarea tranzitului planetei Venus pe discul soarelui

1100
Eveniment inedit pe faleza Constanței: observarea tranzitului planetei Venus pe discul soarelui - venus-1338835349.jpg
Astăzi, România va asista la un fenomen astronomic ce poate fi văzut o dată la 100 de ani. Venus va mai trece prin fața Soarelui abia în anul 2117. Este un lucru unic în viață, iar noi avem ocazia să asistăm la acest fenomen azi, 5 iunie, pe faleza Cazinoului din Constanța, începând cu ora 22.00.

Potrivit muzeografului Constanța Diamandi, traversarea lui Venus prin fața Soarelui reprezintă o ocazie incredibilă pentru a observa mai multe corpuri cerești, nu doar acest tranzit, dar este și o ocazie deosebită pentru toți astronomii să descopere mai multe informații despre planete.

"Trecerea planetei Venus prin fața Soarelui nu va fi vizibilă în totalitate de la Constanța, și nici din alte orașe din România. Tranzitul va putea fi observat în totalitate începând din estul Australiei, dar și noi vom putea vedea o parte majoră din acest fenomen", a declarat, pentru "Cuget Liber", Constanța Diamandi, muzeograf la Planetariul din Constanța.

Toți iubitorii stelelor dar și membri ai cercului de astronomie vor fi prezenți în această seară, pe faleza Cazinoului din Constanța, pentru a putea observa cum planeta Venus își finalizează tranzitul peste discul solar. Potrivit muzeografului, soarele răsare pe teritoriul României în jurul orei 5.30. La ora 7.37 are loc contactul III (interior sfârșit), iar tranzitul se termină la ora 7.55 cu contactul IV (exterior sfârșit). Prin urmare, momentul de maxim al tranzitului nu va fi vizibil din România însă vor putea fi observate restul momentelor. "Cu ocazia acestui fenomen astronomic vom desfășura o amplă activitate, la care vor participa elevi, studenți, profesori și părinți, dar și publicul iubitor de astronomie. Se vor face observații pe Astronomice la malul mării, sub bolta înstelată a Constanței la următoarele corpuri cerești: Marte, Saturn, Luna, Stelele Duble și așteptatul moment al Tranzitului Planetei Venus, pe discul Soarelui" a specificat Constanța Diamandi. Pentru astronomii din alte țări, și mai ales pentru cei din estul Australiei, este un prilej important pentru a studia în detaliu fenomenele ce se petrec în galaxia noastră. Din acest tranzit, astronomii vor avea șansa să monitorizeze reacțiile și compoziția stelelor atunci când planetele lor trec prin fața lor. Un astfel de eveniment va mai avea loc abia în 2117, peste nu mai puțin de 105 ani. Potrivit muzeografului, tranzitări au loc în pereche la intervale de opt ani, apoi nu se mai văd timp de un secol.

Un lucru esențial și deloc de neglijat este să aveți mare grijă cum priviți fenomenul, căci puteți suferi repercusiuni grave.

"Atenție! Nu încercați să observați, în timpul zilei, tranzitul cu ochiul liber. Dacă priviți Soarele cu ochii neprotejați, chiar și pentru câteva secunde, puteți să suferiți leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!", ne informează muzeograful.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5037 secunde