Eveniment important, la Constanța: conferința "Bătălia de la Oarba de Mureș"

338
Eveniment important, la Constanța: conferința

Articole de la același autor

Curtea Brâncovenească este locul în care sunt așteptați constănțenii, astăzi, de la ora 17.00, la un eveniment deosebit: conferința cu titlul "Bătălia de la Oarba de Mureș", organizată de Asociația Cultul Eroilor "Regina Maria", în parteneriat cu Școala și Grădinița Brâncovenească. Invitații sunt dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar "Regele Ferdinand", și Remus Macovei. 


De ce s-a ales tocmai acest subiect? Pentru că una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei militare românești s-a petrecut la Oarba de Mureș, un sat din apropierea comunei Iernut, la 28 de km de Târgu Mureș. 


"Unitățile și subunitățile Armatei a 4-a române, comandate de generalul Gheorghe Avramescu, au trecut la ofensivă împotriva inamicului germano-maghiar, la 9 septembrie 1944, pentru eliberarea Transilvaniei. Generalul sovietic Serghei Trofimenco, la 16 septembrie 1944, a dat ordinul trupelor române de a ataca frontal și fără sprijin de artilerie pozițiile germane de pe Dealul Sângeorgiu. Luptele dramatice au durat 20 de zile, până pe 6 octombrie 1944. În urma atacului din 22-25 septembrie 1944, ostașii români din Divizia 9 dobrogeană și Divizia 11 infanterie române din Corpul 6 Armată sunt nimiciți pe o linie de front de 400 metri, după ce aceștia forțaseră cursul repede al Mureșului. Românii au plătit cu viețile a peste 11.000 soldați forțarea Mureșului și cucerirea punctelor fortificate de hitleriști pe Dealul Sângeorgiu. Azi, la Oarba de Mureș se află un Cimitir al Eroilor Români din cel de-Al Doilea Război Mondial, acesta fiind amplasat pe o amplă terasă din apropierea malului Mureșului. Pe soclul din beton, în două trepte, se ridică o coloană cu o înălțime de zece metri. Pe soclul monumentului este gravat textul: «Glorie eroilor români căzuți pentru apărarea patriei»", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Costin Scurtu. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2926 secunde