Note mici la Limba română

Evaluarea Națională a cernut sita. Cine râde și cine plânge

2493
17

Articole de la același autor

Cu toate că se așteptau să plouă cu medii de 10 la Evaluarea Națională, vineri, 26 iunie, la aflarea rezultatelor, elevii constănțeni nu încetau să-și declare uimirea vizavi de notele la care nu se așteptau.

La Liceul "Traian", una dintre cele mai bune eleve, Miruna Ichim, era de-a dreptul șocată de nota 9,25 obținută la proba scrisă la Limba română. "Nu vreau să credeți că mă dau mare, dar sunt un elev de nota 9,90 în toți anii de gimnaziu și nu mă așteptam la o notă atât de mică la română. Acum nici nu știu dacă să fac contestație sau mai bine stau liniștită!", ne-a declarat ea.

Și la Școala nr. 29 "Mihai Viteazul" un alt elev era șocat de nota 7 obținută la română, el fiind convins că ar fi rezolvat subiectele măcar de un 8, dacă nu mai mult, motiv pentru care depunea contestație.

Cum s-au prezentat elevii de la liceele de elită

Conform statisticilor puse la dispoziție de Inspectoratul școlar Județean Constanța, 77,29 % dintre absolvenții de clasa a VIII-a au obținut note peste 5 la Evaluarea Națională, situația pe discipline prezentându-se astfel: Limba și literatura română - 85.00 %, Matematică - 70,78 %.

259 de elevi au obținut nota 10 la Matematică și 18 au fost evaluați cu nota maximă la Limba și literatura română, înregistrându-se astfel 12 medii generale de 10. Comparativ cu rezultatele Evaluării Naționale din 2014, în acest an s-au înregistrat note mult mai mari.

La Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" s-au înregistrat 30 de note de 10 la Matematică și un singur 10 la Limba română, de altfel eleva care l-a obținut având media generală 10, în timp ce la Liceul Teoretic "Ovidius" pe lângă cele 32 de note de 10 de la Matematică s-au obținut 6 note maxime la Limba română, așa încât aici au avut media generală 10 cinci elevi. La Liceul Teoretic "Traian" s-au înregistrat 10 note de 10 la Limba română și 11 la Matematică, eleva Anas-tasia Matei având media generală 10.

În schimb, în școlile generale situația nu este la fel de… roz. La Școala nr. 28 "Dan Barbilian", nu a existat nicio notă de 10 la Limba română, dar au fost patru note maxime la Matematică, situație asemănătoare cu Școala nr. 29 "Mihai Viteazul", unde tot au fost 13 note de 10 la Matematică și niciuna la Română. Iar la Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica", o singură notă de 10 la Limba română și 11 note maxime la Matematică.

De ce așa note surpriză?

Din discuțiile purtate cu mai mulți profesori constănțeni de Limba și literatura română am reținut că prea puțini elevi au reușit să primească cele 12 puncte acordate pentru redactarea întregii lucrări, pentru simplul motiv că nu au acordat atenția cuvenită ortografiei, punctuației și chiar diacriticelor. "Degeaba au muncit toți anii aceștia dacă nu s-au concentrat în cele 120 de minute ale probei. Compunerile păreau un subiect ușor, dar și acolo trebuia să respecte niște repere din cerințe. De asemenea, la acel «care» solicitat pentru a se construi o frază mulți s-au înșelat și în loc de pronume l-au făcut adjectiv", a fost explicația unui profesor de limba română.

Cert este că pe mulți dintre părinți i-am surprins contabilizând mediile dinaintea propriilor copii pentru a încerca să depisteze șansele de a intra la liceul dorit. De copil sau de părinte, acum fiecare cum… calculează! Pe alții i-am auzit dojenindu-și la modul furios odraslele că au ieșit atât de repede din probe, în loc să stea să se verifice, să fie cei mai buni dintre cei buni.

Rămâne să vedem câte note se vor schimba după contestațiile depuse în ziua aflării rezultatelor.

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Ema
27 iunie 2015
Titlu

Ma scuzați, da' nu înțeleg titlul!

parinte
27 iunie 2015
coruptie generala

Nu inteleg cum reusesc elevii mediocrii de la liceele Ovidius siMircea care nu au avut mai mult de 6 in timpil scolii sa defileze la evaluare cu 10 .Probabil au aplicat aceeasi strategie cu care erau obisnuiti sa schimbe notele de 6 din lucrari si teze in 10.

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

4. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Parinte
27 iunie 2015
Genii peste noapte?

Si pe mine ma mira faptul ca au luat atat de multi nota 10 la matematica, in situatia in care nu sunt in stare sa ia 10 in cursul anului. S-au transformat in genii peste noapte? S-a dat subiecte usoare pentru cineva anume? Eu am copil care a trecut in clasa a 8 a.. Sunt foarte curioasa daca la anul se va da tot la fel de usor!!!!!!

x
27 iunie 2015
Subiecte de evaluare?????

Peste tot se umfla mediile, nu numai la Mircea sau Ovidiu. In ultima saptamana a trimestrului, din condei se face media 10, ca sa avem premii de excelenta. Se da simularea ca sa se stie ce subiecte sa se dea la evaluarea finala. Se vrea note mari.

gogu
27 iunie 2015
a innebunit lumea...

traim intr-o lume care se raporteaza la niste numere, nimic mai mult... s-au uitat valorile morale, valorile care fac dintr-o civilizatie calitatea acesteia. cei mai vinovati sunt parintii, sustinuti si de unii profesori, care vor sa aiba o odrasla de zece. toate notele, mediile si, implicit, notele de admitere la liceu/facultate sa fie zece. intrebarea este: ce facem cu ei daca, dupa terminarea studiilor cu zece "magna cum laudae", ajung sa dea piept cu viata si gresesc lamentabil? nu vreti decat sa va creati imaginea de parinte perfect prin prisma rezultatelor odraslelor, dar la viata lor v-ati gandit? sunt si copii care o calitate nativa dorinta de a invata si a studia cat mai mult. dar cu ceilalti ce facem? ii indopam cu informatii si materii care nu au nicio valoare si care vor fi uitate in 5-10 ani. ar trebui reformat sistemul invatamantului pentru a ajuta copiii sa invete ceea ce le place si de ce sunt pasionati. le trebuie indrumatori, nu jandarmi si judecatori.

Bogdan
27 iunie 2015
Prapad in alte scoli

Indiferent ce se spune Liceul Mircea ofera cele mai multe perspective. Dincolo de pile,bani,interese. Si daca vrei sa inveti poti la orice scoala, chiar si in mediul rural.

Amelia
27 iunie 2015
Sita se cerne?

Oare cine a scris articolul cat a luat la "testul de capacitate" la limba si literatura romana. Sita cerne nu se cerne "singura, [ea "insusi"]" :-)))

Amelia
27 iunie 2015
Sita se cerne?

F

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.52 secunde