Este sau nu învățământul gratuit? "Păi și sănătatea este gratuită și plătim totul!"

Vineri, 11 Septembrie 2015
2379
Începutul de an școlar aduce la pachet cu bucuriile primului clopoțel, măcar pentru micii învățăcei, și marile stresuri ale primelor ședințe cu părinții, în care numitorul comun este investiția în clase. Asta dacă nu cumva ședințele s-au ținut deja în vacanță, iar părinții s-au mobilizat și au oferit propriilor copii posibilitatea de a se bucura de un ambient prietenos.

De fiecare dată primim aceleași sesizări din partea părinților, legate de modul "voalat" prin care li se sugerează părinților că parchetul e vai de el, că băncuțele ar trebui să fie "mono", că nici catedra nu ar fi chiar bună. "Diriginta își dorea un dulap al ei și unul separat pentru copii. Adăugat la băncuțe separate, tablă și draperii, trebuia să contribuim cam cu 350 lei pentru că așa voia doamna", ne-a relatat un părinte al cărui elev a fost admis la o clasă a V-a de liceu.

Învățătoarele se mândresc pe Facebook

La Școala Gimnazială nr. 16 "Marin Ionescu Dobrogianu", clasa pregătitoare D a fost amenajată de învățătoarea Elena Mănescu cu ajutorul părinților. "Eu m-am ocupat de acele decorațiuni și decupaje care ambientează clasa, iar părinții au igienizat-o și zugrăvit-o, așa încât să nu-i primim pe micuți cu o sală rece și neprimitoare, mai ales că vin de la grădiniță. Băncile, parchetul, tabla le aveam în dotarea școlii. Le-aș dori tuturor colegilor părinți ca ai mei", a mai adăugat prof. Mănescu, consilier de imagine al școlii.

În acest week-end, prin școlile vizitate din municipiul Constanța am asistat la un adevărat furnicar, învățătoarele fiind, în cele mai multe dintre cazuri, implicate în pregătirea claselor pentru micuții școlari. Și asta se poate vedea și pe cel mai accesat site de socializare, devenit "oglinda" muncii lor.

"Sunt părinți care ne ajută și părinți care reclamă"

Considerată unitate de elită a învățământului constănțean, Școala Gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazul" s-a aflat, zilele trecute, în centrul atenției, fiind prinsă în… ofsaid cu pregătirile. Ieri, prof. Daniela Badea, managerul acestei unități, declara că din cauza presiunilor părinților s-a ajuns ca profesorii să renunțe la cancelarie și să se mute într-o sală de clasă mai mică "pe care deși doar ce o modernizasem, nu a corespuns pretențiilor părinților. Veniți să vedeți învățătoarele cocoțate pe bănci și catedre cum muncesc singure, fără ajutorul părinților, pentru că așa e la noi. Sunt părinți care ne ajută și părinți care ne reclamă, invocând că învățământul este gratuit. Păi și sănătatea este gratuită și plătim totul! Școala este a Consiliului Local, iar noi suntem un fel de chiriași. Cu banii pe care i-am avut am zugrăvit sala de sport, am înlocuit camerele de luat vederi care au fost deteriorate în urmă vandalizărilor de la Bacalaureat. Toată vară mi-am petrecut-o la școală, stând în spatele muncitorilor, pentru a avea unitate pregătită de un nou an școlar, fără să cerem un ban de la părinți", a mai declarat același manager.

v v v

Ca-ntr-o poveste fără sfârșit, oferta învățământului gratuit alocată de statul român a început să se reducă din ce în ce mai mult, în ciuda zbaterilor cadrelor didactice de a demonstra că finanțarea per capita de elev este jenant de mică - 361 lei/an, comparativ cu cea a pușcăriașilor, care primesc 427 lei/lună. Și atunci ce se dorește, întreabă din nou managerii: pușcăriași grași și sănătoși sau învățământ de performanță?

Pagina a fost generata in 0.3561 secunde