Este sau nu învățământul gratuit? "Păi și sănătatea este gratuită și plătim totul!"

2442
39
Este sau nu învățământul gratuit?

Articole de la același autor

Începutul de an școlar aduce la pachet cu bucuriile primului clopoțel, măcar pentru micii învățăcei, și marile stresuri ale primelor ședințe cu părinții, în care numitorul comun este investiția în clase. Asta dacă nu cumva ședințele s-au ținut deja în vacanță, iar părinții s-au mobilizat și au oferit propriilor copii posibilitatea de a se bucura de un ambient prietenos.

De fiecare dată primim aceleași sesizări din partea părinților, legate de modul "voalat" prin care li se sugerează părinților că parchetul e vai de el, că băncuțele ar trebui să fie "mono", că nici catedra nu ar fi chiar bună. "Diriginta își dorea un dulap al ei și unul separat pentru copii. Adăugat la băncuțe separate, tablă și draperii, trebuia să contribuim cam cu 350 lei pentru că așa voia doamna", ne-a relatat un părinte al cărui elev a fost admis la o clasă a V-a de liceu.

Învățătoarele se mândresc pe Facebook

La Școala Gimnazială nr. 16 "Marin Ionescu Dobrogianu", clasa pregătitoare D a fost amenajată de învățătoarea Elena Mănescu cu ajutorul părinților. "Eu m-am ocupat de acele decorațiuni și decupaje care ambientează clasa, iar părinții au igienizat-o și zugrăvit-o, așa încât să nu-i primim pe micuți cu o sală rece și neprimitoare, mai ales că vin de la grădiniță. Băncile, parchetul, tabla le aveam în dotarea școlii. Le-aș dori tuturor colegilor părinți ca ai mei", a mai adăugat prof. Mănescu, consilier de imagine al școlii.

În acest week-end, prin școlile vizitate din municipiul Constanța am asistat la un adevărat furnicar, învățătoarele fiind, în cele mai multe dintre cazuri, implicate în pregătirea claselor pentru micuții școlari. Și asta se poate vedea și pe cel mai accesat site de socializare, devenit "oglinda" muncii lor.

"Sunt părinți care ne ajută și părinți care reclamă"

Considerată unitate de elită a învățământului constănțean, Școala Gimnazială nr. 29 "Mihai Viteazul" s-a aflat, zilele trecute, în centrul atenției, fiind prinsă în… ofsaid cu pregătirile. Ieri, prof. Daniela Badea, managerul acestei unități, declara că din cauza presiunilor părinților s-a ajuns ca profesorii să renunțe la cancelarie și să se mute într-o sală de clasă mai mică "pe care deși doar ce o modernizasem, nu a corespuns pretențiilor părinților. Veniți să vedeți învățătoarele cocoțate pe bănci și catedre cum muncesc singure, fără ajutorul părinților, pentru că așa e la noi. Sunt părinți care ne ajută și părinți care ne reclamă, invocând că învățământul este gratuit. Păi și sănătatea este gratuită și plătim totul! Școala este a Consiliului Local, iar noi suntem un fel de chiriași. Cu banii pe care i-am avut am zugrăvit sala de sport, am înlocuit camerele de luat vederi care au fost deteriorate în urmă vandalizărilor de la Bacalaureat. Toată vară mi-am petrecut-o la școală, stând în spatele muncitorilor, pentru a avea unitate pregătită de un nou an școlar, fără să cerem un ban de la părinți", a mai declarat același manager.

v v v

Ca-ntr-o poveste fără sfârșit, oferta învățământului gratuit alocată de statul român a început să se reducă din ce în ce mai mult, în ciuda zbaterilor cadrelor didactice de a demonstra că finanțarea per capita de elev este jenant de mică - 361 lei/an, comparativ cu cea a pușcăriașilor, care primesc 427 lei/lună. Și atunci ce se dorește, întreabă din nou managerii: pușcăriași grași și sănătoși sau învățământ de performanță?

Comentează știrea

39 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Alexandru Bajdechi
12 septembrie 2015
finantare

Finantarea per elev este de 2520 de lei, nu 361 lei/an. http://lege5.ro/Gratuit/guytcobthe/hotararea-nr-9-2015-pentru-modificarea-hotararii-guvernului-nr-72-2013-privind-aprobarea-normelor-metodologice-pentru-determinarea-costului-standard-per-elev-prescolar-si-stabilirea-finantarii-de-baza

parinte
12 septembrie 2015
activitate infractionala si la Gradinita Amicii

La Gradinita Amicii ni se cer bani. De ce? De ce nu verifica ISJ-ul ce se intampla acolo? In fiecare an ni se cer bani si nu o suma modica, ci sume mari.

herodot
12 septembrie 2015
faraonul dacic

fondul clasei, fondul scolii din care sa se ia hartie igienica, sapun pt profesori, etc. suna cunoscut, lilisor? o mai trimiti si anul asta pe aghiotanta ta sa ii adune? sau macar sa urle ca vointa Faraonului nu a fost ascultata!!!

HG 9/2015
12 septembrie 2015
Cost standard

Smecheras Bajdechi, 2520 este valoarea coeficientului 1, fiecare nivel are coeficientul sau care se inmulteste cu valoarea pentru coeficientul 1, evident finantarea e diferita pentru fiecare nivel de invatamant! Trebuia sa citesti si anexele la HG 9, nu numai prima pagina! Valabil si pentru autorul articolului - 361 kei/elev/an este costul standard pentru "bunuri si servicii" nivel liceu, zona 2 de temperatura!

Doar pentru cei interesati
12 septembrie 2015
Jos regimul dictatorial al lui Stan!

PAUZA S-A TERMINAT! A venit timpul curateniei de toamna! Dupa 3 ani de DICTATURA este timpul sa se schimbe conducerea scolii 28 Dan Barbilian! ASTEPTAM , DEM ISIA DIRECTORULUI!

PENTRU STAN
12 septembrie 2015
MULTUMIM CA NE-ATI FOST DIRECTOR!

Va multumim ca ne-ati fost director atata timp, dar e momentul sa ne despartim! Speram ca drumurile noastre nu se vor mai intalni. Si va spunem cu mana pe inima ca asa ceva n-am mai vazut IN VIATA NOASTRA, si speram sa nu mai avem ocazia! Cu drag, un admirator feroce PS: AVEM IDEI FIXE

incepe scoala
12 septembrie 2015
ne descurcam fara tine, STAN

Vrem un alt director, care sa aiba calitatile unui manager! Un director competent, corect, care sa nu ne minta si care sa ajute sc. 28 sa redevina ceea ce a fost! Nu te mai vrem pe tine. Da-ti demisia! Profesorii acestei scoli merita ceva mai bun.

profesor sc 28
12 septembrie 2015
Dezbina si condu!

Se pare ca uneori nebunia dusa pana la paroxism reuseste sa atraga adepti. Cand lucrurile sunt cat se poate de clare, cand toata lumea stie ca directorul chiar are o problema de natura psihica, probabil ca exista documentul care sa ateste aceasta tulburare, dar nu face public pentru ca nu se vrea. Se stie ca directorul inghite medicamente cu pumnul pentru a-si atenua starile depresive si a se calma in situatii de stres, si totusi, il lasam sa-si continue activitatea si sa CONDUCA O SCOALA, nu un salon dintr-un spital de boli psihice! Trebuie sa intelegeti, stimati colegi, ca in felul acesta nu o ajutati si nu va ajutati nici pe voi! Daca cineva sta in permanenta in spatele ei si o indeamna in continuu sa faca tot ce este mai rau, ptr. ca el nu mai are decat cateva luni pana la pensie si nu il mai intereseaza soarta acestei scoli, ei bine, voi ceilalti, ce faceti? II lasati sa-si duca planurile diabolice la bun sfarsit? Scoala nu e un ring de box, hai sa vedem cine castiga, cine este mai tare...Treziti-va si ganditi cu mintea voastra! Nu va mai lasati manipulati!

profesor sc 28
12 septembrie 2015
Sa punem punctul pe i!

Cu ce avem de-a face aici? 7 cadre didactice de la o scoala s-au razvratit , in mod cu totul justificat impotriva conducerii scolii si au adus la cunostinta organelor competente (ISJ si Minister) starea de fapt. Nu li s-a dat castig de cauza. Detaliile acestui demers sunt arhicunoscute, au aparut si in presa. Concluzie: nimeni nu poate face nimic, directoarea ramane in continuare in functie. Cadrele didactice care au facut memoriile lupta in continuare, nu vor sa accepte minciuna, pentru ca stiu ca au dreptate, altfel nu s-ar mai lupta!!! Multi ii sustin, dar nu au curaj sa o faca in mod deschis. Intrebarea este daca intr-adevar Stan poate si trebuie sa mai ramana pe functie, pentru ca cei 7 ( si multi altii pe care ii reprezinta ) au ceva personal cu dumneaei? Sau cei 7 au dreptate, nu au nimic de castigat din acest demers, decat apararea adevarului si a INTERESULUI SCOLII? Trebuie spus ca nu vor sa ajunga directori, deci pica varianta ca vor sa-i ia locul. Si atunci directoarea trebuie sa mai ramana pe functie? Sa analizam!

Mihaela
12 septembrie 2015
Vrem schimbare

Va rugam sa o înlocuiți pe Svinarciuc cu altcineva, oricine altcineva!!! Nu mai suportam! Zilnic vine in cancelarie si face pe sefa, ca e liceul ei, ca daca vrea ne da afara pe toti, ca daca nu facem ce zice ea, sa ne căutam alt loc de munca! Cine se crede? Asa le zice si parinților, vin mereu dupa ședințe sa ma intrebe daca doamna directoare le va da afara copii daca nu plătesc fondul școlii... Nu se mai poate asa ceva,va rugam schimbați-o cu altcineva! Sunt atâția oameni capabili!

39 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4708 secunde