Elevii, îngrijoraţi de reducerea numărului claselor a IX-a. „Este ruleta rusească în educaţie!”

424
Elevii, îngrijoraţi de reducerea numărului claselor a IX-a. „Este ruleta rusească în educaţie!” - fotofondcitestemi2-1611155408.jpg

Articole de la același autor

În această perioadă, liceele stabilesc numărul de clase a IX-a pe care le vor forma în anul şcolar următor, pe baza căruia se pot orienta elevii care sunt în prezent clasa a VIII-a şi care se pregătesc de admitere. În condiţiile în care numărul de clase va fi mai mic decât în anii anteriori, aceştia se tem că nu vor putea să prindă un loc la liceul unde îşi doresc să înveţe.

„În ultima perioadă, tot mai multe judeţe din România au înregistrat scăderi în masă ale claselor de liceu, în directa coordonare a unităţilor de învăţământ şi a inspectoratelor şcolare. Această situaţie nu a întârziat să apară şi în judeţul Constanţa, unde toate liceele teoretice şi tehnologice cu mai mult de trei clase pe nivel de studiu au fost obligate să renunţe la una dintre acestea, pe fondul scăderii populaţiei şcolare şi, implicit, a cifrei de şcolarizare”, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor.

Potrivit acestora, principalul argument invocat de Ministerul Educaţiei şi de inspectoratele şcolare, în sprijinul reducerii în masă a claselor din învăţământul liceal, este fundamentat de înfiinţarea clasei pregătitoare în urmă cu opt ani, moment în care o parte dintre copiii care terminaseră învăţământul preşcolar au fost înscrişi la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost înscrisă la clasa întâi. Această măsură a dus la scăderea efectivelor de elevi într-o clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021 – 2022, va începe ultimul an al gimnaziului sau primul an de liceu, după caz. „Tăierea claselor nu reprezintă o soluţie, întrucât va prejudicia în mod direct calitatea actului educaţional, prin existenţa unor efective de peste 30 de elevi la clasă, în contradicţie cu prevederile art. 63 din Legea educaţiei naţionale, care fixează un colectiv mediu de 24 de elevi în fiecare clasă, în învăţământul liceal. Astfel, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la reducerea unor profiluri şi specializări în majoritatea liceelor din judeţ şi suntem de părere că premisa conform căreia scăderea populaţiei şcolare implică în mod direct şi tăierea claselor este eronată din toate punctele de vedere şi aduce, după sine, efecte dăunătoare întregului sistem: supraîncărcarea colectivelor de elevi, scăderea normelor didactice ale profesorilor şi, implicit, afectarea calităţii actului instructiv-educativ”, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, Silviu Morcan.

Decizie dramatică pe termen lung

Tocmai de aceea, ei solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa să revină asupra deciziei de a tăia clase din majoritatea liceelor şi să opteze pentru menţinerea numărului de clase existente în prezent şi să formeze efective mai scăzute de elevi, în baza principiului calităţii în educaţie.

„Tăierea claselor de liceu este ruleta rusească din educaţie. A porni de la ideea că o clasă trebuie să aibă obligatoriu peste 25 de elevi pentru a putea funcţiona în parametri optimi este fundamental greşit. Faptul că populaţia şcolară a scăzut faţă de anii trecuţi nu ar trebui să influenţeze în niciun fel structura profilurilor şi a specializărilor din învăţământul liceal, ci, din contră, ar trebui să ajute la formarea unor clase cu mai puţini elevi, în care profesorii să îşi poată centra resursele şi atenţia către fiecare elev în parte, în mod individual. Să tăiem zeci de clase şi de norme didactice este o decizie dramatică pe termen lung, care va influenţa următoarele generaţii de elevi”, susţine Silviu Morcan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6486 secunde