Elevii i-au luat la rost pe cei din conducerea CJC. „Unde sunt banii de transport?”

972

Articole de la același autor

Școlarii constănţeni au manifestat, miercuri, în faţa Consiliului Judeţean Constanţa, cerându-şi dreptul la transport gratuit. Protestul a fost organizat de Asociaţia de Elevi Constanţa pentru a determina conducerea judeţului să aprobe acordarea facilităţilor în cel mai scurt timp, considerând că aceasta tărăgănează introducerea ei de mai bine de opt luni.







Mai mulţi elevi au protestat cu pancarte şi portavoce, miercuri, 28 iulie, pe platoul de la intrarea în Consiliul Judeţean Constanţa, în încercarea de a atrage atenţia autorităţilor asupra necesităţii acordării transportului gratuit intrajudeţean pentru şcolari şi liceenii care fac naveta la şi de la şcoală.

Protestul a fost organizat cu prilejul desfăşurării şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Constanţa, unde urma să fie supus votului un proiect de hotărâre ce reglementează transportul judeţean, fără însă să fie prevăzută şi asigurarea gratuităţii pentru elevi.

Chiar înainte de a începe protestul, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii elevilor, însă întâlnirea nu a avut rezultatul scontat, elevii nerenunţând la manifestaţie. „Preşedintele Mihai Lupu ne-a spus că îşi doreşte să rezolve situaţia şi a retras de pe ordinea de zi proiectul respectiv. Apreciem pe de o parte faptul că a luat această decizie şi că proiectul nu va fi adoptat în stadiul actual. Totuşi, în acelaşi timp, situaţia este una care persistă de aproape nouă luni. Având în vedere că vorbim de un timp atât de îndelungat, în care legea nu a fost respectată, amânarea unui proiect nu este acceptabilă. Astăzi ar fi trebuit să se dezbată un proiect aflat într-un stadiu optim, ca, de mâine, elevii să beneficieze de transport gratuit”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună.



Adolescenta susţine că AEC a făcut diferite propuneri şi a oferit alternative, însă iniţiativele elevilor au fost ignorate de autorităţi. Mai mult decât atât, Ordonanţa de Guvern care reglementează transportul elevilor pare că nu este suficient de clară.

„Ordonanţa se află în contradictoriu și pune legea în anumite paralelisme legislative. Astfel, elevii ajung să beneficieze atât de decontarea navetei, cât şi de transport judeţean gratuit. Ei bine, dacă transportul judeţean este gratuit, elevii ce sume îşi mai decontează la şcoală? Este o întrebare pentru care nu am primit încă un răspuns. Totuşi, cu ordonanţă sau fără, obligaţia Consiliului Judeţean rămâne aceeaşi, de a acorda facilităţi elevilor”, a mai spus Ariana Dudună.



Facilităţi amânate de opt luni de zile

Având în vedere tergiversarea facilităţilor la transport pentru elevi, protestatarii au anunțat că va fi depusă o plângere în instanță împotriva Consiliului Judeţean Constanţa, „Având în vedere faptul că situaţia persistă de aproape nouă luni, considerăm că ar fi fost timp suficient să se facă demersurile necesare pentru asigurarea transportului gratuit. Am oferit alternative, am scris anumite amendamente, însă solicitările noastre nu s-au materializat”, a mai spus preşedintele AEC.





În opinia elevilor, gratuitatea permanentă pentru transportul intrajudeţean este cea mai potrivită pentru elevii care fac naveta la şi de la şcoală, pentru că astfel se impun obligaţii de serviciu public, care se impun legal în concordanţă cu legislaţia europeană. „Dacă se va impune decontare, va fi impus şi un plafon, la fel cum a fost impus şi prin ordonanţă şi va fi decontată elevilor doar o parte dintre sumele pe care le cheltuiesc”, a subliniat Ariana Dudună.

Preşedintele AEC susţine că, în prezent, sunt elevi în judeţul Constanţa care ajung să cheltuiască sume şi de 500 lei pe lună, doar pentru a ajunge la liceu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5465 secunde