Elevii, fruntași la protecția mediului. Tone de deșeuri colectate selectiv în școli

313

Articole de la același autor

Voluntarii de mediu luptă pentru construirea unei noi generații, generația schimbă-lume. Organizația Mare Nostrum desfășoară un program de reciclare a deșeurilor în cinci școli din județul Constanța și, în numai câteva luni, a reușit să mobilizeze elevii și să-i facă să înțeleagă cât de important este să reciclăm ceea ce aruncăm.


Mai mult de 600 de elevi au fost formați, 40 de cadre didactice implicate și cel puțin trei tone de deșeuri colectate selectiv și predate. Acestea sunt doar rezultatele parțiale ale proiectului naționale "Azi pentru mâine", coordonat de organizația nonguvernamentală Mare Nostrum. Proiectul se desfășoară în anul școlar 2019 - 2020 și are ca scop informarea cadrelor didactice și elevilor privind gestionarea corectă a deșeurilor, bazată pe principiul celor 3R - Redu, Reutilizează, Reciclează. "Elevii, profesorii și părinții, în mod indirect, sunt educați cu privire la ce reprezintă deșeurile, de ce devin ele un pericol pentru mediu și sănătatea umană, atunci când sunt eliminate incorect", explică Andreea Ștefania Ionașu, coordonatorul departamentului EDD, în cadrul Mare Nostrum.


Atelierele sunt susținute de 10 dintre voluntarii Mare Nostrum în cinci școli din județ: Școala Gimnazială nr. 10 "Mihai Koiciu" și Școala Gimnazială nr. 17 "Ion Minulescu" din Constanța, Școala Gimnazială "Sfântul Andrei" din Mangalia, Școala Gimnazială "Nicolae Grigorescu" din Medgidia și Școala Gimnzială "Grigore Moisil" din Năvodari, instituții partenere în cadrul proiectului. Pentru a facilita procesul, instituțiile partenere au primit gratuit, în cadrul proiectului, câte un container de colectare selectivă, amplasat în curtea școlii, folosit pentru a colecta plastic/PET, hârtie, carton, doze de metal, sticlă.


Generația schimbă-lume
"Una dintre instituțiile partenere a predat 3.200 de kilograme de deșeuri colectate selectiv și încă trei școli urmează să predea aproximativ trei tone. Deșeurile sunt preluate de o firmă specializată. Cât despre voluntarii Mare Nostrum, ne bucurăm să îi vedem atât de implicați în activitățile pe care le susțin, este o dovadă mai mult decât evidentă a faptului că vor să genereze schimbare prin efortul pe care îl depun", adaugă Andreea Ionașcu.


Proiectul "Azi pentru mâine" este unul dintre proiectele în care voluntarii Mare Nostrum sunt implicați activ, ei fiind cei care ajută la construirea generațiilor noi de schimbă-lume, prin atelierele susținute în cele cinci școli partenere din județul Constanța. "Îmi place foarte mult ideea de a mă implica în aceste activități. Marea satisfacție pe care o am după fiecare atelier susținut este atunci când văd că elevii chiar au reținut informații din prezentare și sunt nerăbdători să înceapă să aplice un comportament responsabil", declară și Alexandra Pricop, voluntar Mare Nostrum.


Sfaturi de la voluntari
Cu acest prilej, copiii au aflat că multe deșeuri, cum sunt dozele de aluminiu, sticlele, hârtia, cartonul, plasticul – pot fi reciclate și transformate în produse noi sau în aceleași produse. "Fabricarea de produse din deșeuri reciclate necesită mai puțină energie consumată și mai puține resurse decât ar fi necesare pentru fabricarea unor produse noi", povestește Mihai, de la Școala "Mihail Koiciu", din Constanța.


Pet-ul poate fi reciclat în medie de patru, cinci ori și transformat în ambalaje care, la rândul lor, pot fi folosite încă mulți ani de acum înainte. Pet-ul poate fi folosit și în industria textilă. Astfel, din 10 - 15 pet-uri reciclate se poate confecționa un tricou, iar din 50 de pet-uri se poate fabrica un pulover.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020
Stire din Sport : Elevii se întrec la Olimpiada de volei!
Pagina a fost generata in 0.609 secunde