Elevii cer pază umană și nu uniforme, în școli!

Luni, 25 Februarie 2019, 20:14
427
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, susține că reintroducerea uniformelor școlare în unitățile de învățământ ar putea reduce numărul incidentele violente. Aceasta este de părere că soluția pentru asigurarea securității în unitățile de învățământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii. Măsura nu este însă deloc pe placul elevilor care, de altfel, se plâng de mai bine de doi ani că școlile nu au mai sunt păzite.


"Considerăm ca fiind foarte grav faptul că problema siguranței în școli nu este înțeleasă de către reprezentanții autorității, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluționarea acesteia. Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că introducerea uniformelor școlare este o măsură pur demagogică deoarece ea nu substituie prezența unor agenți de securitate special instruiți în sensul asigurării siguranței persoanelor din instituții publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza și pe baza carnetului de elev", consideră reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.

Aceștia susțin că, în realitate, conceptul de "uniformă obligatorie" este unul vag, accesul elevilor în școală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform art. 14, lit. c) din Statutul Elevului, aprobat prin OM nr. 4742 din 2016.


Conform Legii nr. 35 din 2007, autoritățile locale au obligația de a lua măsuri pentru creșterea siguranței unităților de învățământ. Totodată, art. 2 al Legii nr. 333 din 2003 prevede obligația autorităților de a asigura paza clădirilor ce se află în posesia acestora, unitățile de învățământ aflându-se în domeniul public al consiliilor locale. "Considerăm că singura măsură viabilă pentru asigurarea securității în școli o reprezintă asigurarea pazei umane. Solicităm, pe această cale, Ministerului Educației Naționale să întreprindă demersuri pentru ca fiecare școală din România să beneficieze de pază asigurată de către autoritățile locale, în schimbul inițierii unor propuneri care atentează la principiul învățământului gratuit și al echității, prevăzute de Legea educației, precum introducerea uniformei obligatorii", declară Andrei Tănase, președintele Asociației Elevilor Constanța.Pagina a fost generata in 0.3606 secunde