Eforie Colorat – Intervenţie culturală. Artă şi ecologizare, la malul mării

412
Eforie Colorat – Intervenţie culturală. Artă şi ecologizare, la malul mării - fondeforiecolorat3-1629219984.jpg

Articole de la același autor

Locuitorii staţiunii Eforie şi turiştii care se află în această perioadă pe litoral au parte de o experienţă unică, în care arta şi cultura sunt îmbinate cu grija pentru mediu şi spiritul civic.

Sub titlul „Eforie Colorat – Intervenţie culturală”, Grădina de Vară Cinemascop din Eforie Sud găzduieşte, în luna august, evenimente artistice şi culturale, dar cu implicare socială. Principalul scop al proiectului este, pe lângă tragerea unui semnal de alarmă asupra situației îngrijorătoare în care se află stațiunile de la malul mării pe perioada sezonului estival, să aducă laolaltă artişti plastici şi oameni preocupaţi de bunăstarea mediului înconjurător.

Activităţile au debutat cu o acțiune de ecologizare de tip performance, în cadrul căreia au fost invitați turiștii și comunitatea locală, alături de artiștii aflați în rezidență pe perioada proiectului. Întreg procesul, gândit și coordonat de Emil Cristian Ghiță, a avut ca piesă principală o instalație realizată de artist, sub forma unui vierme din plasă metalică, pe care participanții l-au purtat cu ei traversând stațiunea și în care au adunat deșeurile de pe plaja și faleza din Eforie Sud.

Iar cum ,,nimic nu se aruncă, totul se transformă”, aceste reziduuri au căpătat și ele o nouă formă. O parte dintre ele a fost folosită pentru realizarea a două sculpturi, care vor rămâne în incinta Grădinii de Vară până pe 12 septembrie.

Restul deșeurilor au fost utilizate ca materie primă pentru un atelier de obiecte decorative. Participanții au creat diverse lucrări, care vor fi de asemenea expuse, timp de 30 de zile, la Grădina Cinemascop. De asemenea, în acelaşi spirit, a avut loc atelierul „Gândim și desenăm împreună”, care nu s-a rezumat doar la producerea unor lucrări individuale, ci a fost mai degrabă o experiență colectivă, în care nu numai că fiecare temă de discuție a fost abordată din diverse perspective, dar desenele participanților au fost reunite, la final, sub forma unei unice lucrări.

Acesta s-a încheiat cu o prelegere susținută de artistul Dan Perjovschi şi a inclus discuții cu publicul, format din membri ai comunității locale sau turiști interesați de practicile artistice ale celor doi, artiștii rezidenți sau invitați în cadrul proiectului, dar și reprezentanți importanți ai scenei culturale din România, precum Corina Șuteu, fost ministru al culturii în perioada 2016-2017.

Caravana filmului românesc

Mai mult, în tot acest timp, pereții Grădinii Cinemascop au prins culoare datorită picturilor realizate de muralista ATOMA (Andreea Toma) și ilustratoarea cehă Barbora Idesová. Ele au tratat aceeași tematică ecologică, cu un discurs orientat către impactul tot mai puternic al omului asupra naturii.

De asemenea, în această perioadă continuă Caravana filmului românesc la Grădina de Vară din Eforie Sud. Miercuri, 18 august, de la ora 20.30, va fi proiectat filmul „Operaţiunea Monstrul”, unde intrarea este liberă. Joi, 19 august, tot de la ora 20.30, va fi prezentat filmul „Caravana cinematografică”, de Titus Muntean, iar vineri, 20 august, filmul „Povestea iubirii”, de Radu Mihăileanu. Biletele costă 10 lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2785 secunde