Interviu cu prof. Marian Sârbu:

"Durerea mea este că vreau să dărui și nu mai am cui!"

25770
35

Articole de la același autor

La festivitățile de deschidere ale anului școlar organizate la Liceul Teoretic "Ovidius", singurul diriginte ovaționat fără rețineri a fost prof. Marian Sârbu, de fapt un cunoscut și apreciat dascăl al catedrei de fizică, cu un scurt mandat și de inspector general.

Prilej pentru a-l provoca la un dialog despre puterea pe care o mai are în ziua de astăzi profesorul de a reține atenția elevului la clasă.

De loc din Craiova, dar cu rădăcini și în Humulești, a studiat acasă liceul tehnic, cinci ani, și Facultatea de fizică, pe care a absolvit-o în anul 1978.

- Dar ați ajuns la Constanța…

- Având o poziție bună, conform rezultatelor obținute, am ajuns la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" prin repartiție guvernamentală, dorindu-mi să evadez trei ani la mare. Pentru că eu, până la vârsta aceea, nu văzusem marea. Apoi, deși mi-am dorit să mă întorc acasă, nu am mai putut. La Universitatea din Craiova am avut șansa unor profesori extraordinari, pe care eu nu îi pot egala. Am studiat cu unii dintre cei mai valoroși profesori de fizică, unul dintre ei fiind Oliviu Gherman, cu care mi-am dat și licența, viitorul șef al Senatului.

Doi ani la "Mircea" am predat fizica, dar și biofizica, electrotehnică, desen tehnic. După acești doi ani, în ciuda rezultatelor excelente pe care le obținuseră elevii mei, mi s-a spus să fac o cerere să mă mut, pentru un an, la "Decebal", "Tomis" și actualul "Vasile Pârvan" - la care am și mers de fapt. După un an, când am încercat să revin ca titular la "Mircea" nu s-a mai putut și m-au luat prin detașare, 17 ani. Cel mai probabil, însă voi ieși la pensie, peste trei ani, de la Liceul Teoretic "Ovidius".

- Cum ați reușit să deveniți atât de îndrăgit de elevi, în ciuda materiei pe care o predați?

- Eu cred că mi-am nimerit meseria. Inițial, eu am vrut să mă fac regizor, dar cum pe vremea mea intrau la Regie trei-patru, nu aveam nicio șansă. Așa încât eu, ca profesor care iubesc fizica, fac foarte mult spectacol. La orele mele vorbesc despre fizică, dar și despre viață, încercând să-i atrag pe copii, inventez tot felul de scenarii, râd se simt bine, intrăm în fenomene, iar mai zicem altceva. Nu e ceva pregătit, improvizez foarte mult și lor le place. La sfârșitul orei, în ultimele 10 minute, pun întrebări să văd dacă a fost bine regizată ora și îmi dau seama dacă am reușit să le țin trează atenția. Dar îi mai și cert. Din păcate, tocmai ce vin de la un curs la care o elevă mi-a răspuns că a uitat să învețe. Practic m-a jignit, m-a insultat. Nu cred că merit așa ceva! Nu e vorba că respectiva nu știe, pentru că problema de fapt nu este să dai nota 2, dar cum poate să fie în relația cu mine atât de indiferentă când eu îmi pun sufletul să-i fac să înțeleagă. Le-am spus că eu, dacă nu mai vin cu plăcere la oră, mai bine nu mai vin. Când totul devine o corvoadă, și pentru mine, și pentru ei, nu mai este școală. Trebuie să ne simțim bine împreună, să ne bucurăm că suntem împreună, să ne fie drag și să mă aștepte cu nerăbdare la următoarea oră.

- Sunteți de acord că tehnologia le-a amputat interesul pentru școală?

- Este un fenomen global, cu consecințe foarte grave. Deja se fac analize, vizavi de modificările de comportament, reacții față de… și s-au constatat câștiguri, dar și foarte multe pierderi. Chiar citeam zilele trecute un articol semnat de Solom Marcus, care afirma că în familie se constată un mod de a dialoga extrem de sărac și un limbaj al copiilor extrem de rudimentar, în care ei nu dau decât răspunsuri scurte, nu formulează fraze, în care să existe cuantificatori cauzali, "deoarece" sau "pentru că". Și la școală același lucru. În loc să absoarbă ca niște bureți informațiile din timpul orei, au fost obișnuiți de părinți cu pregătirea separată, cu școala paralelă. De aceea își permit să vină la școală cu aceste instrumente, iphoane, cioclofoane, cum le zic eu, și, în timp ce profesorul își face datoria, ei, pe sub bancă, țac-pac, pentru că și așa tăticu scoate bănuțul din teșcherea să-l învețe cineva în particular. La școală ei vin să fie șmecheri, să arate că au aia și aia. Îmi pare rău, dar chestia asta nu o pot accepta, chiar dacă s-au făcut niște transformări. Și în spatele comportamentului lor stă tot acest sistem computațional și intrarea masivă pe această piață. Și așa cum spunea domnul profesor Marcus, noi trebuie să intrăm neapărat în școală cu o materie despre acest NET.

Am predat la clasele mici și regret că, dacă aș fi știut ce frumos este să le predai la ăștia mici, aș fi renunțat la liceu și mă duceam la o școală generală. Pentru că, în clasa a VIII-a, ei continuă să vină peste mine cu întrebări. În schimb, spre clasele mari se produce o degenerare a relației în clasă. Apare chestia asta că dacă este un copil serios care învață, meticulos și a ridicat mâna deja e luat în batjocură și jignit "băi handicapatule!", Băi Einstein!" "Tocilarule!". Apare atitudinea distructivă a unora, mai ales a celor care sunt pe lângă școală, care la lucrări și teme se milogesc și care din nefericire se pare că și reușesc în viață. Aici e tragedia! Societatea se pare că nu e capabilă să-i stimuleze și să-i ridice pe cei valoroși și se ridică tocmai cei subțiri în pregătire, care nu au făcut efort adevărat să ajungă undeva. Durerea mea este că vreau să dărui și nu am cui! Și, evident, mă întreb ce rost mai are și pentru ce?

- Dar aveți la îndemână cel mai tare instrument - NOTA!

- Asta este terorism! Ce-i aia școală, ca să omori copilul cu note? Nu pot, nu reușesc. Eu vreau să fie plăcere școala, iar nota să vină după ce a arătat ce a înțeles. Dar ca să dai cu nota în ei, iar asta să fie amenințarea supremă, nu cred că este soluția. Viitorul nu ar trebui să mai fie cu note. Important este să învețe copilul de plăcere și să rămână cu ceva. Faptul că nu mai au plăcerea de a veni la școală pleacă de la noi și trebuie să înțelegem că ei sunt rezultatul a ceea ce noi am făcut, la ceea ce societatea a generat. Farmecul unei ore este atunci când elevii se implică să afle ceva, spun ceva. Cu cât se apropie de anii terminali, cu atât sunt mai dezinteresați de ceea ce face profesorul la oră. M-am săturat să muncesc pentru Canada, masiv, Germania, pentru America. Roadele muncii mele nu se întorc asupra mea. Noi ne-am uzat ca să profite alții de munca noastră, de acest aur cenușiu atâtea națiuni super dezvoltate. De ce această societate nu a generat condiții ca acești copii să rămână în țara lor? Mulți au plecat de disperare!

- Cât ați fost inspector general, care a fost cea mai mare provocare?

- E foarte greu de schimbat mentalități! Eu aveam un complex față de colegii mei directori, care au făcut atâtea formări, cursuri, credite și care veneau la mine în audiență pentru că nu erau în stare să rezolve o problemă de conflict. Nu poți să-i spui unui copil de clasa a VII-a că dacă pleci din școală îți dăm 10 la purtare, dar dacă rămâi îți dăm 4, deci cere să pleci. Cum se poate tu, ca dascăl, să-l ameninți pe copil? Pentru mine elevii mei ce sunt? Sunt bucuria mea, nefericirea mea, durerea, entuziasmul, satisfacția, necazul. Asta-i frumusețea, dacă te-ai făcut profesor, existența lor, ochii, privirile, zâmbetele, reacția lor de înțelegere sau neînțelegere. Nu o să înțeleg niciodată de ce învățământul românesc o tot ține că ușa profesorilor e sacră și elevul nu are ce căuta pe acolo. Noi ne pricepem la gargară, la hauhau, dar în spatele proiectelor am rămas înțepeniți, închistați, anchilozați în niște scheme pe care nu le depășim. Spre exemplu, mi se pare un mare eșec al celor care predau Religia că elevii au ajuns să fugă de această materie. Eu l-am văzut pe fostul meu elev Bogdan Papacostea când preda la clasă la "Mircea" și era plin de copii de la alte clase, pentru că se discutau teme extraordinare și copiii se implicau, era efervescent, era frumos. Iar la clasa unde sunt eu diriginte au mai rămas doar patru care vor să studieze Religia, restul vin cu tot soiul de argumente.

Trebuie să ai talentul și să fii tu continuu de așa manieră conectat pe ce probleme pot fi discutate încât să-ți înveți foarte bine rolul și așa mă întorc la ideea de teatru, de scenariu, în care tu să fii actor să atragi clasa. Am avut bucuria de două ori la "Mircea" să fiu aplaudat și a fost ceva care m-a șocat.

Comentează știrea

35 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
sursa din interior
18 octombrie 2015
ultima barfa:

urechelnita roscata si psihiatra minune anunta formarea unei aliante electorale de zile mari: cele doua isi propun nimic mai mult decat s-o rastoarne pe Scorpia Suprema si sa-si instaleze fundurile pe fotoliile directoriale! surpriza: urechelnita mai negociaza (ce cuvant predestinat!) cu o sefa de catedra mai in varsta (un nume care-i da fiori scopriei!), poate ii iese! in orice caz, ar fi devastator pentru liceu sa fie condus de vreuna din aceste combinatii!

profesor
19 octombrie 2015
despre asteptari

Avem asteptari mari de la elevi, asa cum si ei au asteptari foarte mari de la noi, dascalii. Sunt intru totul de acord cu domnul profesor Sarbu,, ca ora trebuie sa fie "o placere si un spectacol", de fiecare data, si ca intr-un fel, profesorul este un actor! Din pacate, atat noi, cat si copiii, aducem in clasa ceea ce acumulam ca si experiente zilnice de viata, din afara zidurilor scolii. De aceea este greu sa-i captam pe toti elevii in acelasi timp, sa le trezim tuturor acelasi interes pentru materia pe care o predam! Trebuie sa ne impacam cu ideea ca fiecare copil este o individualitate, este unic in felul lui, isi doreste ceva, si nu neaparat cunostintele pe care NOI i le transmitem, poate cu mult talent si cu sufletul 'pe tava' il intereseaza, il atrag, sau i se par necesare! Ca o concluzie, as spune ca la catedra, oricat ai fi de dezamagit de dezinteresul unor copii, trebuie sa fii fericit daca la sfarsitul orei esti sigur ca ai dat totul, asa cum sigur domnul prof. face, si daca te-ai facut inteles si admirat macar de o parte dintre elevi. Sa te placa toti, sa invete toti, sa realizeze toti ca au nevoie de cunostintele transmise de tine, e greu, aproape imposibil. Cu cat asteptarile noastre sunt mai mari, cu atat mai dezamagiti vom fi. Succes tuturor dascalilor dedicati!

coleg
19 octombrie 2015
dascăl

Domnull Sîrbu un dascăl deosebit și un coleg cu caracter frumos. Felicitări pentru interviu.

Fosta colega
19 octombrie 2015
Toata admiratia

... pentru ca ati schimbat predarea unei stiinte nu foarte iubite de elevi. Si care, de multi din pacate, este predata in sila, cu nepasare sau cu incrancenare (preluate, evident, de catre elevi). Faptul ca vedeti sala de clasa ca pe o scena este extraordinar. In strainatate, tehnici din arta actorului sunt adaptate la design-ul lectiilor, cu mare succes pentru acesti elevi din ce in ce mai putin dispusi sa accepte stilurile traditionale de predare (anoste, redundante, neracordate la schimbarile lumii in care traim, greu de ''ucis'' datorita nepasarii generalizate-a factorilor de decizie si a oamenilor din scoli). Intr-o societate care respecta educatia, modul dumneavoastra de a preda ar constitui suport de analiza pentru viitorii profesori, in formarea lor. La noi, o parte din acei profesori doldora de titluri, gradatii, meditatii si autosuficienta au uitat cat de important este sa atragi in studiul unei discipline, printr-un stil personal aproape de sufletul elevilor. Sunt sigura ca memoria afectiva a tuturor elevilor pentru care ati fost Profesor va este cea mai autentica recompensa.

Cititor
19 octombrie 2015
Apreciere

Apreciez impartialitatea. Avem profesori care dau in cap elevilor cu lacatul, care dau elevii afara de la ore dar si profesori care isi fac datoria o viata (cei mai multi) chiar exemplar.

fost elev
19 octombrie 2015
interviu

Superb interviul ! Sorbi orice cuvant... Cand avem si o a doua parte?

Răspuns la: dascăl
Adăugat de : coleg, 19 octombrie 2015
Domnull Sîrbu un dascăl deosebit și un coleg cu caracter frumos. Felicitări pentru interviu.
Dan
19 octombrie 2015
Superb.

Bravo! Un adevărat arat dascăl!

Cititor
19 octombrie 2015
Cititor

Domnul este vazduhist!nu a auzit de droguri la elevi ...el vrea teatru Elevii lui nu stiu despre asta...de aceea nu are cui dărui Si ce sa dăruiască. Poemele se fac la literatura...olimpici nu are?daca nu era la isj ...Nu pupa liceul teoretic Ovidius.E varză...bla...bla...bla

Pavel Petre Petre
19 octombrie 2015
Dincolo de nori ...

Baiatul asta a rupt orice legatura cu Terra . Pluteste lejer , dincolo de ionosfera , doar cate un fulger filosofic , ii tulbura meandrele concretului ... Ca vrea teatru , ma rog , de aia a vegetat in ISJ ... Ca elevii sai , nu mai dau pe la ora de religie , iara il deranjeaza , i-o fi soptit vreun barbos , cu anteriu , ca e pacat , desi elevilor li se rupe in paispe si de pacat si de popi si de cel , presupus , din inalturi ... Tot mai des , mai ales in utima vreme , mai atenti la amanunte , constatam , cum elevii nostri , se maturizeaza ireversibil , capatand drept competenta si o filosofie de viata , iar unii dintre colegii profesori , dau in mintea copiilor . Este si cazul de fata ...

urechelnita poznasa
19 octombrie 2015
sunt pe cai mari!

cer urgent demisia dictatoarei ca sa-mi instalez fundul in fotoliul ei pufos!

35 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5883 secunde