Doliu în lumea artistică. Compozitorul Dumitru Lupu s-a stins din viață!

574
Doliu în lumea artistică. Compozitorul Dumitru Lupu s-a stins din viață! - dumitrulupu2-1500815578.jpg

Articole recomandate

Inima renumitului compozitor Dumitru Lupu a refuzat să mai bată. Sâmbătă dimineață, maestrul a suferit un infarct și a murit exact în ziua în care soția sa, Ileana Șipoteanu, împlinea 50 de ani. Dumitru Lupu a împlinit anul acesta 65 de ani, era profesor la Universitatea "Ovidius" din Constanța și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. 


De asemenea, el a fost dirijor la Teatrul Fantasio și la Teatrul "Al. Davila" din Pitești, dar și inițiatorul Festivalului "Mamaia copiilor". El a fost căsătorit cu interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu, cu care avea o fiică, Dumitrana-Teodora. 


Maestrul Lupu a fost autor a peste 500 de lucrări muzicale păstrate în cardex-ul Radiodifuziunii și Televiziunii Naționale, înregistrate la UCMR-ADA, dar și autor de lucrări pentru copii printre care: "Albă ca zăpada", "Scufița roșie", "Mica sirenă", "Ali Baba și cei 40 de hoți" etc. Totodată, el a compus muzica pentru o mulțime de șlagăre consacrate, precum "Hai vino iar în gara noastră mică", "Ce mult te-am iubit", "Mă-ntorc la tine mare albastră" și multe altele. De-a lungul timpului, el a primit numeroase premii și distincții pentru munca sa. 


Artiștii constănțeni sunt alături de familie în greaua pierdere a compozitorului. Poeta și textiera soliștilor de muzică ușoară, Carmen Aldea Vlad, spune că Dumitru Lupu a lucrat până în ultima clipă. "Aseară chiar a terminat o lucrare pe care o expediase spre audiție unui coleg din Cluj. Din păcate, nu pot vorbi despre Dumitru Lupu la timpul trecut și îmi pare rău că nu pot face nimic să îl aduc înapoi. El rămâne pentru mine un om deosebit și un profesor universitar de excepție, de o conduită morală extraordinară. Luna aceasta, fiica sa, Dumitrana, și-a luat licența în regie și mă gândesc că poate emoțiile l-au doborât în cele din urmă", a declarat pentru "Cuget Liber", Carmen Aldea Vlad, care este și nașa de botez a copilului.


Prieten de-o viață cu Dumitru Lupu, directorul Casei de Cultură din Constanța, Gheorghe Ungureanu, a primit cu mare uimire această veste tragică. El și Dumitru Lupu au primit la data de 27 ianuarie 2014, împreună cu actorul Liviu Manolache, Meritul Cultural în Grad de Cavaler. "Știu că avea niște proiecte pe care voia să le pună în practică. Avea de gând să mai organizeze multe evenimente în colaborare cu noi", a mai spus directorul Casei de Cultură.


"Încă ar mai fi putut face multe lucruri frumoase"


Actorul Liviu Manolache îl cunoaște pe maestrul Dumitru Lupu din anul 1989, când acesta s-a mutat cu serviciul de la Pitești, la Constanța. "Este o zi tristă, pentru că astăzi s-a mai dus un artist, la o vârstă la care încă ar mai fi putut face multe lucruri frumoase. Știu ca Dumitru Lupu iubea muzica și instrumentiștii. Din păcate, el nu a mai reușit să ducă la bun sfârșit planurile pe care le avea", a declarat, pentru Cuget Liber, Liviu Manolache. În momente ca acesta, a precizat actorul, este greu să mai spui ceva: "Dumnezeu te ia la El când vrea". Manolache își amintește că Lupu a colaborat îndeaproape cu tatăl lui, Aurel Manolache, la Festivalul Mamaia Copiilor.


Pe această cale, el transmite sincere condoleanțe familiei și mai ales Ilenei Șipoteanu, care i-a fost chiar studentă cu ani în urmă.


"Pentru mine, el nu a murit…"


Vestea morții subite a marelui compozitor a căzut ca un fulger asupra multor persoane care l-au cunoscut. Dirijorul Radu Ciorei spune că el și "Fănică" Lupu au fost prieteni foarte buni. Cu toate acestea, nu va merge la înmormântarea acestuia pentru că preferă să-i păstreze vie imaginea în minte. "Pentru mine, el nu a murit, doar că nu o să ne mai întâlnim", a spus acesta.


Și directorul Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu", Anamaria Ciobotaru era apropiată de familia maestrului. "Recent, o colegă mi-a spus că a participat la nunta unei foste eleve unde s-a cântat imnul școlii. Dumitru Lupu a creat acest imn, cu mulți ani în urmă. Primul film de prezentare al școlii, tot Dumitru Lupu. Era tot timpul nu numai cu noi, dar și cu elevii acestei școli. În 2002 eram la o conferință în București. Mă prezint, rostesc numele școlii… o colegă dintr-un alt județ mă întrerupe și-mi spune că vin din școala unde este fetița care cântă "Cornuleț cu lapte". Da, Dumitrana Lupu - eleva noastră! De la momentul acela, care parcă a fost ieri, atât de multe astfel de întâmplări frumoase au fost încât fiecare mulțumesc pe care i l-am spus lui Dumitru Lupu mi se pare acum prea puțin pentru ceea ce a făcut acest minunat om pentru școală. Mulțumim, Dumitru Lupu!", a declarat directorul.


Și foștii studenți sunt triști în aceste momente tragice. "Era singurul profesor care nu te menaja, era foarte corect! Dacă un spectacol era prost, el spunea că este prost! Dacă era bun, spunea că este bun! Nu l-am văzut în patru ani de facultate să fie supărat sau fără zâmbet pe buze! Era foarte calm cu studenții și căuta să te învețe… Era mândru de studenții lui care reușeau în carieră, ca de copiii lui! Nu era prefăcut!", ne-a declarat Andu Axente, actor la Teatrul de Stat din Constanța. 


Decanul Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius, Daniela Vitcu susține că facultatea a pierdut un profesor, un coleg, un prieten, un om deosebit. "Nu există cuvinte prin care să ne exprimăm durerea! Să-i fie somnul lin și îngerii aproape!". 


v v v


Cei care vor să-și ia rămas bun de la maestrul Dumitru Lupu o vor putea-o face astăzi, 24 iulie, de la ora 13.00, la biserica Sf. Gheorghe din Constanța (situată pe strada Nicolae Iorga, zona Spitalul Județean). Slujba de înhumare va fi oficiată de IPS Teodosie. 


Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Municipal (zona Energia). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1304 secunde