Dobrogea, ținutul lui Dobrotici. Din ce neam se trag dobrogenii

11698
7

Articole de la același autor

Numele de Dobrogea al ținutului danubiano-pontic reprezintă pronunția otomană a onomasticului Dobrotici. Acesta era fiul boierului Balica, primul conducător care și-a declarat independența față de Imperiul Bizantin. Regiunea a cunoscut o dezvoltare extraordinară, ajungând până la Gurile Dunării, sub stăpânirea lui Dobrotici. 


Dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului "Callatis", ne-a declarat că etnia lui Dobrotici nu a fost stabilită deocamdată, istoricii considerând-ul român, bulgar sau turc creștinat. Numele Dobrotă este des întâlnit la români, motiv pentru care este posibil ca Dobro-tici să fi avut origine românească. Unificarea ținutului dobrogean, din secolul al XIV-lea, a rămas, în tradiția istorică, legată de Dobrotiță. În acea vreme, popoarele de origine turcă desemnau țările după conducătorul lor. 


În vremea unor conducători locali, cum ar fi Dimitrie, Satza, Tatos, Seslav, Balica, Dobrotici și Ivanco, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră devine autonom, apoi independent și apare în izvoarele istorice sub mai multe denumiri, printre care: Velacia minor, Bulgaria tertia, Graecia tomitană, Despotatus Vicinensis etc. "În condițiile slăbirii puterii Imperiului bizantin, dar și a puterii bulgarilor, în jurul anului 1320 a luat ființă prima formațiune statală - Țara Cărvunei (Țara Cavarnei) - sub conducerea lui Balica, care reușește să-și sporească auto-ritatea sub tutela Bizanțului. În anul 1346, Balica se implică în luptele politice din Bizanț. El trimite, în sprijinul împărătesei Ana de Savoia, un detașament de 1.000 de oșteni, condus de fiii săi: Dobrotici (numit și Dobrotiță) și Teodor", a declarat șeful Muzeului "Callatis". 


Colesniuc spune că, în anul 1347, are loc o confruntare armată între emirul Bahud-din Umur și Balica, bătălie în care Balica și fiul său Teodor își pierd viața, astfel că, la conducerea statului ajunge Dobrotici.


Unificarea statală a teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră, de la brațul Sf. Gheorghe și Enisala până la Mesembria și Anhialos (ultimele două aflate pe teritoriul Bulgariei de astăzi), s-a înfăptuit în jurul Țării Cărvunei, sub domnia lui Dobrotici (1348 - 1386). 


Dobrotici, recunoaștere internațională 
Dobrotiță obține titlul de strateg, apoi pe cel de despot, începând cu iunie 1357. A avut bune relații cu domnitorii Țării Românești și a întreținut relații comerciale și diplomatice cu Veneția și Genova. Dobrotici a mutat capitala statului său de la Karvuna (Balcic) la Caliacra, iar în anii următori își construiește o puternică flotă, care își va face simțită prezența în luptele cu otomanii și genovezii. Etapele decisive ale procesului de unificare a Dobrogei au avut loc între anii 1359-1360, 1366-1369 și 1373-1374. Dobrotici a dat dovadă de talent diplomatic, reușind să impună legitimitate și recunoaștere internațională statului pe care îl conducea. După moartea lui Dobrotiță (1386), la conducerea statului urmează fiul său, Ivanco (Ioancu). 


Comentează știrea

Liviu Chilian
27 octombrie 2015
Terra Dobrotici

Numele Misiei de Jos a fost schimbat de de multe ori dupa caderea Romei. I s'a spus Paristrion si Podunavia. Dobrota a fost un tip...exotic din cauza slivovitei - nu suporta apa, despotul de ieri, un inaintas brav al bashitlerului de azi. Una din aventurile sale a fost extrem de picanta, si e legata de istoria bizantina. Imparat in timpul lui era un anume Ioan Paleologu. Imparatul se intorcea din Ungaria in drum spre Nova Roma. A fost arestat de zevzecul Dobota ce in schimbul eliberarii lui Ioan, a cerut ca una din fiicele imparatului sa fie...insurata cu Ivanco, fiul...dictatorului. Asa a juns in anelele byzantine expresia "Terra Dobrotici". Problema e ca pe timpul Dacilor, tinutul se numea Scytia Minor, si nu Getia de Jos.

Liviu Chilian
27 octombrie 2015
Ha!

"Dobrogenii" de azi se trag din Neamul Oltenilor; Oltenii find majoritari in Misia. Copiii si tinerii de azi nu stiu cum au ajuns Oltenii in Misia. Pai, in 1940, "bravii" Rromarlani ai timpului in frunte cu priapicul "rege"; un smintit ce daduse tara pe laba SSmitilor in frunte cu Magdareata Wolf("Elena Lupescu"), in loc sa lupte pentru Tara si Popor, au dat Cadrilaterul in labele Bulgarilor. In 1940, in Cadrilater, judetele Caliacra si Durostor, traiau peste patru sute de mii de Romani, in majoritate Olteni, colonizati dupa campania tragi-comica din 1913(al doilea razboi balcanic). Lasitatea veneticilor ce "conduceau' Tara si furia SSmito-Germanului Hitler ajutat de...Rromarlanul Mussolini, au dus la transferul in Misia a Oltenilor ce au fost asezati in sate, nu in "orase"(Kustendge avand atunci 'fo cinspe mii de...suflete, majoritatea fiind Turco-Tatari, Tzigani-Turci si Armeni). Care va sa zica, stramosii Dobrogenilor sunt Romanii din judetele Romanati si Valsca, tinut in centrul cauia se afla Colonia Romula Malva; Colonia fiind capital provinciala in jurul careia s'a format limba romana de azi; limba adoptata si de Dacii Liberi dupa cucerirea Romana. Stramosii mei au trait in satul Sprepadure din plasa Sabla; sat pe care l'am...revazut acum cativa ani.

Pavel Petre Petre
27 octombrie 2015
De fapt ...

Dobrogenii , in proportie de 80 % , se trag , din urmasii lui Stefan cel Mare ! Ceilalti , din turci si tatari , dar si din lipoveni si tigani . Uitati-va la fizionomia celor care traiesc in comunitatile dobrogene . Se vede nefericirea oltenilor , dezamagirea ardelenilor si nihilismul muntenilor . Doar moldovenii sunt singurii optimisti din regiune . Asa isi va pastra si PSD-ul suprematia la alegeri ...

Liviu Chilian
27 octombrie 2015
Mama lui Stefan a fost Olteanca

In judetele Kustendge si Tulcea(cuvinte turcesti) traiesc un million de...suflete(nu sunt incluse...sufletele cainilor si altor lighioane, oratanii, etc). Majoritatea sunt Olteni. Mocani - 10%. Musulmani 7%. Greco-Tzigani("Machidoni"), Lipoveni, Tzigani in jur de 2-3% fiecare. --- Stefan a fost fiu nelegitim al unui domnitor tot nelegitim. Da' mama lui a fost Olteanca...get-beget.

camelia
13 noiembrie 2015
s

Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

SHOSHONE
16 noiembrie 2015
Slav suta la suta

Dobro = bine, bun in limba slava. Restul e cancan.

abc
6 februarie 2016
slavismul

Dobră, bre. dobră !

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Istoria antică, în imagini 3D
Pagina a fost generata in 0.6384 secunde