Directorul Muzeului Național Peleș lansează o impresionantă monografie „Carol al II-lea al României, un rege controversat“

337
Biblioteca Academiei Române găzduiește, astăzi, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, lansarea monografiei „Carol al II-lea al României. Un rege controversat“, o amplă lucrare, în cinci volume și peste 2.000 de pagini, realizată de istoricul Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național Peleș.

Același istoric a lucrat alături de regretata Doina Păuleanu la alcătuirea volumului dedicat vieții și activității sculptorului Oscar Han, lansat postum la Muzeul de Artă din Constanța la începutul lunii martie 2021.

Narcis Dorin Ion (n. 5 iunie 1974, Pitești) este un istoric român. Director al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003); director general al Muzeului Național Bran (din octombrie 2003 până în aprilie 2016). Din aprilie 2016 este manager al Muzeului Național „Peleș” din Sinaia.

Din anul 2014 este vicepreședinte al Comitetului Național Român - ICOM. Membru al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii (2003-2004, 2013-prezent).

A absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Istorie a Universității din București (1997) și a obținut masteratul la aceeași facultate în 1998. Este doctor în istorie din 2006, cu tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul „George Oprescu” al Academiei Române (2013).

 

Monumentala lucrare constituie și o excelentă frescă a României interbelice

Considerată un eveniment editorial și științific, lucrarea va beneficia de prezentările făcute de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, de acad. Răzvan Theodorescu și acad. Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei Române, și de prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei.

Cele cinci volume, apărute într-o elegantă viziune grafică, sunt rodul a peste 25 de ani de cercetare științifică minuțioasă în arhive și în biblioteci, un proiect ambițios ce reușește să ofere o perspectivă integratoare asupra vieții și activității regelui Carol al II-lea, abordând atât temele larg cunoscute și luminând, mai ales, acele zone ocultate sau ocolite până acum de studiul istoric. Autorul nu se ferește să trateze niciunul dintre elementele controversate ale prezenței publice a principelui și viitorului rege Carol al II-lea, dar prezintă obiectiv și  documentat aspectele benefice ale activității sale politice și culturale. Sunt reliefate implicarea concretă în actul de guvernare, anvergura culturală a regelui, dorința sa sinceră de modernizare a țării, înțelegerea lucidă și profundă a contextului geopolitic.

Definită de autorul ei drept album monografic, lucrarea este, de fapt, un impresionant studiu biografic, nu doar prin dimensiunile sale, cât mai ales prin vastitatea și diversitatea  documentației, care reconstituie itinerariile unei vieți princiare și regale ce nu poate fi înțeleasă decât prin integrarea și evaluarea într-un cadru mai larg, românesc și european. Astfel, monumentala lucrare a istoricului Narcis Dorin Ion constituie și o excelentă frescă a României interbelice, cu deosebire a perioadei de domnie a regelui Carol al II-lea, epocă tumultuoasă și dificilă pe întregul continent.

Academicianul Răzvan Thedorescu, care prefațează cele cinci volume, apreciază: „Cu o economie prosperă, cu o Capitală care înflorea urbanistic și devenea cel mai internațional oraș modern al Europei răsăritene, cu o Fundație pentru Literatură și Artă care a constituit o vârstă fastă a literelor române, deceniul domniei carliste a însemnat, între 1930-1940, momentul de zenit al vechii Românii. Cu toate acestea, posteritatea nu a fost deloc clementă cu suveranul. Un asemenea monarh, o asemenea domnie și un asemenea deceniu de istorie românească își meritau mult așteptatul cronicar. El este Narcis Dorin Ion, iar roadele trudei sale cărturărești sunt absolut impresionante.“

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2836 secunde