Directorii școlilor dau testul supremei mobilizări, pe fondul noului ordin și în tensiunea creată de răspândirea infectărilor

14493
Directorii școlilor dau testul supremei mobilizări, pe fondul noului ordin și în tensiunea creată de răspândirea infectărilor - fondnoireguli-1633273931.jpg
Cele 12 pagini ale noului ordin comun – a cărui principală prevedere este că școlile nu mai depind de rata infectărilor - abundă de indicații „prețioase”, dar care exonerează Ministerul Educației de orice obligație, sarcinile fiind împărțite între profesori, părinți și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Nicio propoziție despre testare!

Presiunea cea mai mare va fi asupra directorilor unităților de învățământ, care vor fi nevoiți să gestioneze noi sarcini, peste cele cotidiene, plus tensiunea părinților scindați între vaccinați și nevaccinați, pe fondul unei răspândiri îngrijorătoare a infectărilor, de la o zi la alta.

Va să zică, începând de luni, școlile vor rămâne deschise până în momentul în care 50% din totalul grupelor/claselor ajung să treacă în online pentru o perioadă de 14 zile, ca urmare a apariţiei unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.

Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

Așadar, nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ: cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu; cei care sunt declaraţi contacţi direcți cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 și se află în carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată, precum și cei care au fost testați și așteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care prezintă simptome, care a fost testată și care așteaptă rezultatele.

Cine poate învăța online

• Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.

• Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

• Preşcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă, pe baza declarației pe proprie răspundere a părinților.

IȘJ Constanța are obligația să facă publice, zilnic, clasele cu activitate online

Tot în ideea unei mai bune gestionări a situației din școli, în weekend, inspectoratele școlare au primit o adresă din partea Ministerului Educației prin care se instituie următoarele măsuri:

„1. Fiecare inspectorat școlar va crea o secțiune dedicată pe site-ul propriu, pe care va publica zilnic lista unităților școlare cu precizarea claselor cu activitatea online.

2. Link-ul către secțiunea dedicată va fi transmis pe email, la adresa: [email protected]

3. Ministerul Educației va publica aceste linkuri în secțiunea www.edu.ro/functionare_scoli

4. Inspectoratele școlare intensifică acțiunile de control în vederea respectării tuturor regulilor de protecție sanitară în școli, împreună cu instituțiile abilitate în acest sens;

5. Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ vor sprijini acțiunile de testare, conform art. 2 alineatul (1) din HCNSU nr.76/30.09.2021, care prevede testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora”.

Nu am înțeles care testări, în condițiile în care Ministerul Sănătății este incapabil să asigure necesarul de teste rapide, iar cele din salivă nu sunt omologate. Și asta în condițiile în care ordinul comun nu precizează niciun rând despre testări! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6317 secunde